Actualitate | Coronavirus

Coronavirus în lume: Carantina care afectează aproape jumătate din lume a dus la creșterea cazurilor de violență domestică – Coronavirus

2 minute necesare pentru a citi articolul

În timp ce peste trei miliarde de oameni din lume sunt în carantină pentru a opri răspândirea coronavirusului, eforturile în masă de a salva vieți au crescut riscurile asupra grupurilor vulnerabile, iar femeile și copiii care experimentează violență domestică nu au nicio scăpare față de abuzatorii lor, relatează The Guardian.

Din Brazilia până în Germania, Italia și China, activiștii și supraviețuitorii abuzurilor spun că deja s-a înregistrat o creștere a abuzurilor.

În provincia Hubei, epicentrul inițial al pandemiei cu coronavirus, numărul denunțurilor privind violența domestică este de cel puțin de trei ori mai mare în februarie într-o singură zonă în timpul carantinei, de la 47 anul trecut, la 162 anul acesta, au spus activiștii.

”Epidemia a avut un impact imens asupra violenței domestice”, a spus Wan Fei, un ofițer de poliție pensionat care a fondat o campanie împotriva

”Potrivit statisticilor noastre, 90% din cauzele violenței domestice (în această perioadă) sunt legate de epidemia Covid-19”.

Este un tipar care se repată la nivel global. În Brazilia, un centru de stat a înregistrat și el deja o creștere bruscă a cazurilor de violență domestică care sunt puse pe seama izolării, a relatat Globo.

”Credem că este o creștere de 40% sau de 50%, și era deja o cerere foarte mare”, a spus Adriana Mello, judecător din Rio de Janeiro specializat în violența domestică.

Guvernul regional din Catalonia a spus că numărul apelurilor pe linia specială de ajutor a crescut cu 20% în primele zile de carantină. De asemenea, în Cipru numărul apelurilor în acest sens a crescut cu 30% în săptămâna următoare zilei de 9 martie, când insula a avut primele cazuri confirmate de coronavirus.

În Italia, activiștii spun că apelurile pe liniile de ajutor pentru victimele abuzurilor domestice au scăzut drastic, în schimb au primit mesaje și emailuri disperate.

”Un mesaje era de la o femeie care se închisese în baie și a scris pentru a cere ajutor”, a spus Lella Palladinp, președinte al D.i.Re, Women against Violence Network.

”Cu siguranță este o urgență copleșitoare acum. Este mai multă disperare pentru că femeile nu pot ieși”.

În Spania, unde regulile privind carantina sunt extrem de stricte, iar mulți oameni sunt amendați dacă le încalcă, guvernul le-a spus femeilor că nu vor fi amendate dacă pleacă de acasă pentru a raporta un abuz.

Dar pe 19 martie, țara s-a confruntat cu primul deces provocat de violența domestică de la începerea carantinei cu cinci zile mai devreme, când o femeie a fost ucisă de soțul ei în fața copiilor în Valencia.

În Regatul Unit, Mandu Reid, lider al Partidului pentru Egalitatea Femeilor, a cerut puteri speciale ale poliției pentru a evacua abuzatorii din case în timpul carantinei.

Un procuror din Trento, Italia, a hotărât că în situații de violență domestică, abuzatorul trebuie să părăsească casa familiei și nu victima, o decizie salutată ca fiind ”fundamentală”.

În Germania, lidera Partidului Verde, Katrin Göring-Eckardt, a spus săptămâna aceasta că se teme pentru viețile a mii de femei blocate cu partenerii violenți și a cerut guvernului să ia în considerare să transforme hotelurile în cetre pentru femei abuzate și să modifice condițiile privind părăsirea casei pentru femeile vulnerabile.Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Articole recomandate
Actualitate | Coronavirus

Oficial al Agenției Europene pentru Medicamente sugerează renunțarea la vaccinul AstraZeneca - Coronavirus

Un înalt oficial al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat într-un interviu publicat duminică că ar fi mai bine să se…
Actualitate | Esenţial

Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină pentru București, până la ora 20.30. De la ora 19.00, meciul Euro 2020 de pe Arena Națională - Esential

Bucureștiul se va afla sub avertizare cod portocaliu de ploi torențiele, vânt puternic și vijelii, în intervalul 19.10 – 20.30. Reamintim că…
Economie/Finante_si_Banci

VIDEO De ce atunci când ne cumpărăm ceafa de porc, ne creștem fără să știm rata la bancă. Economist: La carnea de vită avem 0,6% din producția europeană. La porc avem 1,5 % iar la pui avem 3,4% - Finante & Banci

”La mere, România produce doar 4,5% din producția europeană, în timp ce Polonia produce 29% din producția UE de mere. La fel,…
Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *