Actualitate | Coronavirus

OMS: Există o „legătură cauzală probabilă” între vaccinurile ARNm și cazurile de miocardită – Coronavirus

1 minute necesare pentru a citi articolul

OMS a anunțat vineri că există o legătură „probabilă” între vaccinurile ARN mesager și cazurile de inflamație a inimii, însă beneficiile acestor seruri depășesc riscurile.

Experți ai Comitetului consultativ global al OMS pentru siguranța vaccinurilor arată că au fost raportate cazuri de miocardită și pericardită în mai multe țări, în special în Statele Unite.

„Cazurile raportate au apărut în general în zilele următoare vaccinării, mai frecvent la bărbații tineri și mai des după a doua doză de vaccinuri antiCOVID-19 pe bază de ARN mesager”, au precizat aceștia.

După examinarea informațiilor disponibile până în prezent, experții OMS concluzionează că „datele actuale sugerează o legătură cauzală probabilă între vaccinurile ARN mesager și miocardită”.

Cu toate acestea, spun ei, „beneficiile vaccinurilor ARN mesager depășesc riscurile în ceea ce privește reducerea spitalizărilor și a deceselor cauzate de COVID-19”.

Experții OMS afirmă, de asemenea, că datele disponibile sugerează că evoluția imediată a miocarditei și pericarditei după vaccinare este, în general, ușoară și răspunde la tratament.

„Este în curs de urmărire pentru a determina efectele pe termen lung”, precizează aceștia. Experții OMS vor continua să evalueze situația pentru a-și actualiza recomandările.

Pe 23 iunie, autorităţile sanitare americane au anunţat deja că există o legătură „probabilă” între vaccinurile împotriva COVID-19 de la Pfizer şi Moderna – cele cu ARN mesager – şi cazuri rare de inflamaţii la nivelul inimii la adolescenţi şi tineri, dar beneficiile acestor remedii „depăşesc” în continuare cu mult riscurile existente.

Miocardita este o maladie rară, despre care experţii cred că este în general declanşată de un virus. Simptomul cel mai frecvent este o durere în piept şi este de multe ori tratată prin administrarea de antiinflamatoare sau, dacă este nevoie, cu un aport de oxigen.

Primele cazuri de miocardită au fost semnalate în Israel, unde campania de imunizare a fost mai rapidă decât în majoritatea ţărilor.(Sursa: AFP)

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Articole recomandate
Actualitate/Esential

Arhitectul Șerban Țigănaș, despre concursul internațional de arhitectură organizat la Iași: „Un oraș poate fi vechi, dar nu poate să nu aibă elementele prezentului, pentru că se muzeifică, ori viața oamenilor este construită pe trecut, dar proiectată spre viitor” - Esential

Recent, la Iași s-a anunțat organizarea unui concurs internațional de arhitectură cu invitați. Rareori se vorbește despre remodelarea urbanistică drept un proces…
Sport | Teamball

Doliu în sportul din Serbia: Baschetbalistul Stevan Jelovac a murit la 32 de ani - TeamBall

​Pivotul sârb Stevan Jelovac a murit la vârsta de 32 de ani, după ce, la 14 noiembrie, a suferit un accident vascular…
Actualitate | Politic

​Ciolacu intervine din nou în scandalul numirii lui Neacșu la guvern: Nu a fost atât de norocos cum a fost domnul preşedinte Iohannis - Politic

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că Marian Neacşu, propunerea PSD pentru funcţia de secretar general al Guvernului, nu este „vreun tâlhar”…
Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *