Actualitate | Coronavirus

Parlamentul European discută joi despre criza coronavirusului. Ungaria și Polonia, criticate pentru atitudinea adoptată – Coronavirus

2 minute necesare pentru a citi articolul

Parlamentul European se reuneşte joi într-o sesiune specială pentru a discuta despre un răspuns comun al statelor membre ale Uniunii Europene la pandemia cauzată de virusul SARS-CoV-2. Eurodeputaţii urmează să adopte o rezoluţie prin care se cere sporirea sprijinului pentru sistemele de sănătate din ţările membre şi o strategie uniformă de ridicare a măsurilor de urgenţă. Pe de altă parte, documentul critică Ungaria și Polonia pentru atitudinea adoptată în perioada de criză.

Sesiunea va începe la ora locală 09:00, în prezenţa preşedinţilor Comisiei Europene şi Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel.

Eurodeputaţii urmează să adopte o rezoluţie prin care se cere o protecţie mai mare pentru cetăţenii UE în faţa crizei actuale, sporirea sprijinului pentru sistemele de sănătate din ţările membre şi o strategie uniformă de ridicare a măsurilor de urgenţă.

Proiectul de rezoluţie critică atitudinea Ungariei şi a Poloniei în timpul crizei actuale. De altfel, premierul Ungariei, Viktor Orban, care a suspus votului Parlamentului sporirea atribuțiilor sale pe perioada epidemiei, a fost criticat deja în repetate rânduri pentru măsurile autoritariste. El a reușit să obțină guvernarea pe bază de decrete.

Calendarul obişnuit al europarlamentarilor este în prezent suspendat din cauza restricţiilor impuse pentru a reduce răspândirea virusului SARS-CoV-2. Un număr mare eurodeputaţi vor participa online la sesiunea de joi a PE şi îşi vor exprima votul de la distanţă.

Procedura de vot se va prelungi până joi noaptea, iar preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, va anunţa rezultatele în cursul zilei de vineri, scrie Agerpres.

Comisia Europeană a prezentat miercuri o foaie de parcurs conform căreia restricţiile impuse în statele UE pentru stoparea răspândirii noului coronavirus au fost necesare, dar ele au venit cu un preţ economic enorm şi nu pot dura la infinit, însă înaintea ridicării lor este nevoie să fie îndeplinite criteriile epidemiologice, să se asigure o capacitate suficientă a sistemului sanitar pentru a trata bolnavii şi o testare extinsă a populaţiei.

Deşi blocul comunitar este încă în faza critică a menţinerii sub control a pandemiei, măsurile extraordinare pe care statele membre şi UE au fost nevoite să le ia dau rezultate. Datorită lor a fost încetinită răspândirea virusului şi s-au salvat mii de vieţi omeneşti.

Totuşi, aceste măsuri şi incertitudinea pe care o aduc au costuri uriaşe pentru populaţie, societate şi economie şi nu pot dura la infinit, a subliniat executivul comunitar.

Comisia Europeană a mai recomandat ca eforturile de prevenire a răspândirii virusului să fie continuate prin campanii de sensibilizare care să încurajeze populaţia să menţină practicile solide de igienă şi distanţarea socială.Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Articole recomandate
Actualitate | Internaţional

Un studiu arată că, în ultimul an, a crescut corupția în Europa de Est - International

Aproximativ 51% dintre sloveni, 48% dintre bulgari, 45% dintre români și 41% dintre cetățenii croați consideră că a crescut corupția în ultimele…
Actualitate | Coronavirus

COVID-19: Vaccinul italian eVax previne contaminarea și acționează împotriva variantelor - Coronavirus

Vaccinul italian eVax împotriva COVID-19, realizat de companiile Takis și Rottapharm Biotech, protejează împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 și acționează împotriva variantelor,…
Revista Presei | Subiectele Zilei

Subiectele zilei: Elena Udrea investeşte în cel mai scump proiect imobiliar din România. Ideile par luate din filme SF; Se anunță un an agricol fără precedent în ultimele decenii; Un nou scandal în Coaliție: cine va controla miliardele pentru spitale? - Subiectele zilei

Elena Udrea investeşte în cel mai scump proiect imobiliar din România. Ideile par luate din filme SF: cumpărături cu drone şi telegondolă…
Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *