Actualitate | Cultură

”Țipătul” lui Edvard Munch are nevoie de distanțare fizică, spun experții – Cultura

1 minute necesare pentru a citi articolul

”Țipătul” lui Edvard Munch, care pare să vorbească despre ororile războiului din secolul XX și de angoasele secolului XXI, are nevoie să practice distanțarea fizică, este de părere un consorțiu de cercetători care caută să identifice principala cauză a deteriorării picturii, relatează The Guardian.

Consorțiul care încearcă să identifice principala cauză a deteriorării vopselei de pe pânză a descoperit că Munch a folosit în mod accidental tub de impur de galben de cadmiu care se poate estompa și exfolia chiar și la umiditate relativ scăzută, inclusiv când iubitorii de artă respiră deasupra tabloului.

Rezultatul este că tușele de galben deschis au devenit aproape albe în zona gâtului figurii și a apusului.

Galbenul opac din zona lacului de asemenea se exfoliază.

Cercetători din Belgia, Italia, SUA și Brazilia au participat la anchetă. Inițial, ei au testat dacă reducerea expunerii tabloului la lumină ar putea fi cheaia protejării acestuia.

Dar se pare că lumina nu prea este dăunătoare, așa că tabloul trebuie ținut în muzeu la o umiditate relativ scăzută sau izolat de public.

”Izolarea publicului de tabou sau a tabloului de public, să spunem, într-un mod în care publicul îl poate aprecia, dar nu respiră asupra suprafeței acestuia”, a spus Prof Koen Janssens, de la University of Antwerp.

”Când oamenii respiră produc umezeală și emană cloruri așa că în general pentru tablouri nu este prea bine să fie prea apropiate de respirația trecătorilor”, a mai spus acesta.

Sulfura de cadmiu era produsă la începutul secolului XX printr-o reacție între clorură de cadmiu și sulfură de sodiu.

O teorie este că compușii care conțin cloruri, precum clorura de cadmiu, ar fi putut rămas ca o reacție executată greșit sau incomplet.Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Articole recomandate
Actualitate | Internaţional

Polonia, somată de UE să plătească amenzile impuse din cauza sistemului său judiciar - International

​Comisia Europeană a trimis Poloniei o scrisoare cu factura de plătit întrucât aceasta nu a renunţat la camera disciplinară pentru judecători în…
Fără categorie

Netflix: Un thriller leșinat de acțiune cu imagini superbe și nimic altceva este totuși în Top 10 în multe țări - Film

Este arhicunoscut faptul că filmul este mai mult decât orice un limbaj vizual, dar cea mai uimitoare cinematografie și impresionantă imagine din…
Actualitate | Coronavirus

Record absolut de cazuri de COVID-19 în România - Coronavirus

România a atins joi un record absolut de cazuri de COVID-19, de la începutul pandemiei – peste 19.100 de îmbolnăviri. De asemenea,…
Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *