Actualitate | Internaţional

​Alegeri parlamentare Moldova Între reformele pro-europene și influența Rusiei. Va reuși Maia Sandu să obțină guvernul dorit? – International

2 minute necesare pentru a citi articolul

Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege noul Parlament, după ce vechiul legislativ a fost dizolvat în luna aprilie, la propunerea preşedintelui Maia Sandu. ​Alegerile parlamentare anticipate sunt văzute ca opțiune între Est și orientarea pro-europeană a țării, principala miză fiind depășirea blocajului politic de la Chișinău în favoarea reformelor. Concret, cetățenii de peste Prut sunt chemați în cadrul scrutinului convocat de Maia Sandu cu scopul de a-i întări poziția împotriva forțelor pro-rusești.

Un număr de 12 secţii de votare sunt organizate și în România pentru alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, între care două sunt în Bucureşti.

Cea mai săracă țară din Europa a fost administrată de un guvern interimar de la demisia premierului Ion Chicu în decembrie anul trecut, demisie care a făcut parte din strategia de forțarea a anticipatelor, notează șiEuronews.

Potrivit Constituției, președintele are puterea de a dizolva parlamentul dacă acesta respinge două propuneri de premier consecutiv, prevedere pe care a folosit-o pentru a forța anticipatele, avansând două candidaturi care nu aveau nicio șansă să treacă de aprobarea Legislativului.

Acest pas a fost făcut la scurt timp după victoria în alegerile prezidențiale obținută de Maia Sandu în noiembrie, un politician care a promis reforme, combaterea corupției și care este ferm angajat în parcursul european al țării.

Cine sunt candidații?

În total sunt 23 de partide care se bat pentru cele 101 mandate Chișinău, deși doar patru au șanse reale, dintre care favoritele sunt partidul reformist care a fost condus până acum de Maia Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiune care se luptă pentru majoritatea parlamentară cu alianța comuniștilor și socialiștilor condusă de doi foști președinți, Vladimir Voronin și Igor Dodon.

Un guvern controlat de PAS ar putea forța, alături de președintele fostei republici sovietice, accelerarea reformelor pro-europene și anticorupție în contextul în care Moldova are deja un acord cu UE semnat în 2014.

În baza acestui acord, UE alocă Chișinăului un pachet de 600 de milioane de euro pentru redresarea economică în contextul pandemiei, cu condiția de a impune reformele anticorupție și reformarea sistemului judiciar. Pe de altă parte, o majoritate parlamentară dominată de comuniști și socialiști ar face ca țara să rămână în zona de influență a Rusiei.

Care sunt favoriții

Potrivit sondajelor de opinie, PAS este favorit, iar un rol important s-ar putea să-l joace cei 200.000 de cetățeni din diaspora, așa cum s-a întâmplat și la alegerile prezidențiale de anul trecut.

Ultimele alegeri parlamentare au avut loc în 2019, însă ele au dus la un blocaj politic și la coaliții bizare.

„Voi decideți cine va face parte din viitorul parlament și guvern. De voi depinde cât de repede putem salva țara de corupție și sărăcie„, a fost mesajul președintelui de 49 de ani, Maia Sandu.

Citeste articolul complet pe www.hotnews.ro

Articole recomandate
Actualitate | Internaţional

Reacția Chinei față de boicotul SUA: O manipulare politică. Niciun politician american nu a fost invitat la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing - International

Ambasada Chinei la Washington a calificat luni anunţul SUA de boicotare diplomatică a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing drept ”un…
Actualitate | Internaţional

E oficial: Diplomații americani vor boicota Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing - International

SUA au anunțat boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, din 2022, relatează CNN și BBC. Anunțul oficial a…
Actualitate | Politic

Conducerea CSM prezintă raportul de activitate pentru anul 2021 - Politic

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prezintă, în şedinţa de plen de marţi, raportul de activitate pentru anul 2021, anunță news.ro. În…
Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *