
Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda (stânga), președintele României, Klaus Iohannis (centru), și Ingrid Schulerud, soția secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg (dreapta), marți, 9 iulie 2024, la summitul NATO de la Washington.
Sursa foto: Evan Vucci / AP / Profimedia
Președintele român a declarat miercuri, la summitul Alianței Nord-Atlantice (NATO) care se desfășoară la Washington, că Rusia rămâne „cel mai mare risc pentru securitatea europeană” și că discuțiile de joi vor fi „relevante pentru apărarea ordinii internaționale”, confirmând încă o dată că România a donat Ucrainei un sistem antirachetă Patriot și că pretenția țării noastre este „să fim compensați rezonabil” pentru această decizie.
„Rusia rămâne cel mai mare risc pentru securitatea Europeană, dar și pentru securitatea euro-atlantică. În fața atacurilor hibride ale Kremlinului, statele NATO trebuie să fie pregătite. Unitatea și solidaritatea reprezintă clar avantajul nstru strategic și s-a văzut în anii de când a început agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Summitul va marca progrese semnificative pentru descurajarea mai ales pe flancul estic”, a declarat Iohannis, într-o conferință de presă.
„Pentru noi e important ca regiunea Mării Negre să fie considerată de importantă strategică. O abordare mai structurată înseamnă un pachet de măsuri concrete, inclusiv creșterea prezenței aliate. Noi am facilitat un coridor în Marea Neagră pentru tranzitul cererealelor ucrainene și am investit în infrastructură. România e unul dintre cei mai activi susținători ai viabilității economice a Ucrainei. Aliații adoptă măsuri de întărire a apărării antiaereiene pe flancul estic. Asta sigur ne privește pe noi și ne amintim de situații în care drone au căzut pe tetoriul național”, a continuat președintele român.
„Vom agrea un sprijin sporit pentru alți parteneri afectați de război”, a afirmat Klaus Iohannnis.
„Noi sprijinim Ucraina, ajutăm Republica Moldova pentru putem și așa e corect”, a mai spus șeful statului. „Mâine semnăm acordul de securitate cu Ucraina”, a precizat el.
„Pretenția noastră e să fim compensați rezonabil pentru (sistemul) Patriot” donat Kievului, a adăugat președintele Iohannis.
În alocuţiunea sa de deschidere a summitului aniversar al NATO pe care îl găzduieşte la Washington, preşedintele american Joe Biden a anunţat marţi trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, iar Casa Albă a publicat textul unei declaraţii comune în acest sens semnate de cinci lideri din NATO, între care preşedintele Klaus Iohannis, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
În această declarație comună, mai multe ţări NATO, printre care Statele Unite şi România, au confirmat trimiterea către Ucraina a unui total de cinci sisteme antiaeriene, dintre care patru baterii Patriot. Acest sistem de rachete sol-aer de concepţie americană este deosebit de eficient în interceptarea rachetelor balistice ruseşti. Al cincilea sistem de apărare aeriană anunţat marţi este o baterie de SAMP/Ts, un sistem de rachete franco-italian, pe care Italia se declarase deja pregătită să le livreze.
România anunţase deja trimiterea unei baterii Patriot, conform unei decizii a CSAT luate luna trecută. În declaraţia comună publicată de Casa Albă, elementul de noutate este încă o baterie Patriot donată de Statele Unite. Aceasta reprezintă o schimbare faţă de ceea ce i s-a promis Kievului în ultimele săptămâni, după apelurile repetate ale preşedintelui Volodimir Zelenski, notează AFP, potrivit News.ro.
Aliaţii s-au angajat, de asemenea, să furnizeze mai multe sisteme Patriot sau sisteme echivalente „în acest an” şi „zeci” de sisteme tactice de apărare aeriană „în următoarele luni”.
În plus, Statele Unite vor reprograma livrarea unor baterii de rachete deja programate, astfel încât Kievul să poată dispune de „sute de interceptoare sol-aer suplimentare pe parcursul anului viitor”, conform declaraţiei comune a Statelor Unite, Ţărilor de Jos, României, Germaniei, Italiei şi Ucrainei.
„Mesajul nostru către Moscova şi către întreaga lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic şi neclintit”, au transmis cei cinci lideri din NATO în finalul declaraţiei lor comune.
-Știre în curs de actualizare-
Citiți și:
Articol preluat de la: hotnews.ro