Actualitatealegeri prezidentiale sua 2024FBIInternationalMargarita SimonianRăzboi în UcrainaRTRusiaRussia TodaySUA

SUA îi plasează pe lista de sancțiuni pe șefa RT, Margarita Simonian, și pe alți responsabili ai presei ruse de stat pentru interferență în alegerile din 2024

3 minute necesare pentru a citi articolul

SUA îi plasează pe lista de sancțiuni pe șefa RT, Margarita Simonian, și pe alți responsabili ai presei ruse de stat pentru interferență în alegerile din 2024

Oameni care participă la un eveniment de campanie al candidatului democrat la prezidențiale, vicepreședintele american Kamala Harris, la IBEW Local Union #5, pe 2 septembrie 2024, în Pittsburgh, Pennsylvania.

Sursa foto: Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia

Statele Unite i-au plasat miercuri pe lista de sancțiuni pe redactorul-șef al rețelei media de stat ruse RT și pe alte nouă persoane pentru ceea ce consideră că sunt eforturi de ingerință în alegerile prezidențiale din 2024, informează Reuters.

Departamentul Trezoreriei a afirmat că redactora-şefă a RT, Margarita Simonovna Simonian, şi alţi afiliaţi reţelei media ruse au recrutat în secret influenceri de pe reţele sociale pentru a influenţa opinia publică din SUA şi a răspândi mesaje pro-Kremlin.

Separat, FBI-ul a cerut permisiunea instanţei de a sechestra 32 de domenii de internet despre care guvernul american a afirmat că sunt implicate în eforturi legate de „influenţă străină rău intenţionată”, inclusiv încercări de a submina sprijinul public pentru ajutorul acordat de SUA Ucrainei în războiul cu Rusia.

Vestea a venit cu puţin timp înainte ca procurorul general Merrick Garland să se adreseze în cadrul unei reuniuni a Grupului operativ pentru ameninţări electorale al Departamentului de Justiţie al SUA.

Un deputat rus a calificat acuzațiile aduse drept „pure prostii” și a declarat că Moscova nu crede că contează dacă republicanul Donald Trump sau democrata Kamala Harris câștigă alegerile din 5 noiembrie.

„Singurul câștigător al alegerilor din SUA este complexul industrial militar privat din SUA”, a declarat deputata Maria Butina, din Duma de Stat, pentru Reuters.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat unei solicitări de a oferi un punct de vedere. Moscova a susținut în repetate rânduri că nu s-a amestecat în alegerile din SUA.

RT a răspuns ridiculizând acuzațiie. „Trei lucruri sunt sigure în viață: moartea, taxele și interferența RT în alegerile din SUA”, a transmis postul media, într-o declarație pentru Reuters.

Departamentul de Justiție a avertizat anterior că Rusia rămâne o amenințare la adresa alegerilor prezidențiale. Oficialii americani au declarat că Moscova nu și-a schimbat preferințele comparativ cu alegerile prezidențiale americane anterioare, indicând că Rusia îl favorizează pe Trump.

Evaluările serviciilor secrete americane au constatat că Moscova a încercat să îl ajute pe Trump în 2016, când a învins-o pe democrata Hillary Clinton, și în 2020, când a pierdut în fața democratului Joe Biden. Moscova a negat acuzațiile.

Lisa Monaco, numărul 2 din cadrul Departamentului american de Justiție, a declarat luna trecută că președintele rus Vladimir Putin și interpușii săi au adoptat tehnici din ce în ce mai sofisticate, vizând grupuri specifice de alegători și pe cei din statele-cheie.

În iulie, Departamentul de Justiție a anunțat că a întrerupt o campanie rusă de pe rețelele de socializare, care avea legături cu RT și răspândea în secret mesaje pro-Kremlin.

Luna trecută, FBI a percheziționat locuințele a doi americani care aveau legături cu mass-media de stat din Rusia: pe cea a unui fost inspector pentru armament din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU), Scott Ritter, și pe cea a lui Dimitri Simes, un consilier al campaniei lui Trump din 2016.

Guvernul SUA a acuzat, de asemenea, Iranul că încearcă să influențeze viitoarele alegeri prin operațiuni cibernetice împotriva campaniilor desfășurate de Trump și Harris. Reprezentanții staff-ului lui Trump au susținut că Teheranul se află în spatele scurgerii de documente interne ale campaniei către mai multe publicații americane.

Serviciile secrete americane au evaluat că China nu intenționează să intervină în cursa prezidențială pentru a favoriza un candidat. Cu toate acestea, Reuters a scris marți despre o operațiune de social media legată de Beijing, în cadrul căreia utilizatorii unor conturi se dau drept alegători americani, îi denigrează pe politicienii americani și transmit mesaje de dezbinare înainte de alegeri.

Articol preluat de la: hotnews.ro

Articole recomandate
ActualitateFranțaInternationalMonacooligarhi rusiRăzboi în UcrainaRiviera FrancezaRusiasanctiuni Rusia

Paradisul oligarhilor ruși din Europa. Aici, bogații lui Putin nu au avut niciodată probleme, în ciuda sancțiunilor. „Toată lumea știe că banii nu au miros”

În anii trecuți, cei care doreau să descopere un oligarh rus își îndreptau atenția spre sud-estul Franței. Chiar și acum, când războiul…
ActualitateRăzboi în UcrainaRusia

Un fost prizonier de război ucrainean descrie tortura la care a fost supus în timpul celor aproape doi ani în Rusia: „Puteam să-mi bag jumătate din degetul mic de la mână într-una din găurile din picior”

Andriy Kulko a petrecut un an, opt luni și 21 de zile fiind torturat în captivitatea rusă, un chin care a luat…
ActualitateChamran-1InternationaliransatelitSUA

Iranul a trimis în spațiu al doilea satelit din acest an, potrivit presei de stat. Armata americană susține că tehnologia îi permite să lanseze inclusiv focoase nucleare

Ministerul iranian al Apărării a anunțat lansarea cu succes a trei sateliți în spațiu, pe 28 ianuarie 2024. Sursa foto: Iran Interior…
Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.