Afaceri

UE impune noi standarde la construcția de locuințe, obligatorii și în România. Ce vor trebui să respecte constructorii

2 minute necesare pentru a citi articolul

Marti, 27 Iunie 2023, ora 19:47

67 citiri

UE impune noi standarde la construcția de locuințe, obligatorii și în România. Ce vor trebui să respecte constructorii

Construcții în București FOTO Pixabay

O serie de obligații suplimentare pentru dezvoltatorii imobiliari vor intra în vigoare, în toate țările Uniunii Europene.

Este vorba despre un proiect de directivă care reglementează standardele după care se vor realiza construcții în toate țările Uniunii, inclusiv în România. Legea, la nivelul UE ar urma să intre în vigoare peste cinci ani, adică în 2028.

Mai exact este vorba despre standardele pe care trebuie să le atingă constructorii și dezvoltatorii imobiliari în ceea ce privește eficiența energetică a construcțiilor.

Parlamentul și-a adoptat poziția cu 343 voturi pentru, 216 împotrivă și 78 abțineri. Eurodeputații vor începe acum negocierile cu Consiliul pentru a conveni asupra formei finale a proiectului de lege.

Ce vor parlamentarii europeni să schimbe

Toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero începând cu 2028, cu excepția clădirilor noi ocupate, exploatate sau deținute de autoritățile publice, pentru care termenul ar fi anul 2026.

Toate clădirile noi ar trebui să fie echipate cu tehnologii solare până în 2028, dacă acest lucru este posibil tehnic și fezabil economic. În cazul clădirilor rezidențiale care fac obiectul unor renovări majore, termenul ar fi anul 2032.

Clădirile rezidențiale ar trebui să se încadreze cel puțin în clasa de performanță energetică E până în 2030 și D până în 2033, pe o scară de la A la G.

Litera G corespunde unei proporții de 15 % care cuprinde clădiri cu cele mai slabe performanțe din parcul imobiliar național al unui stat membru.

Clădirile nerezidențiale și publice ar trebui să atingă aceleași standarde până în 2027 și, respectiv, 2030.

Îmbunătățirea performanței energetice poate lua forma unor lucrări de izolare sau de îmbunătățire a sistemului de încălzire.

Ea ar trebui să fie efectuată atunci când o clădire este vândută sau supusă unei renovări majore sau, pentru clădirile închiriate, atunci când se semnează un nou contract.

Statele membre vor stabili măsurile necesare pentru a atinge aceste obiective în planurile lor naționale de renovare.

Revizuirea propusă a Directivei privind performanța energetică a clădirilor urmărește să reducă substanțial emisiile de gaze cu efect de seră (GES) și consumul de energie în sectorul construcțiilor din UE până în 2030, dar și să obțină neutralitatea sa climatică până în 2050.

Ea urmărește și să crească rata de renovare a clădirilor ineficiente din punct de vedere energetic și să îmbunătățească schimbul de informații despre performanța energetică, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Aceste planuri naționale de renovare ar trebui să includă scheme de sprijin pentru a facilita accesul la granturi și la finanțare. Statele membre vor trebui să creeze puncte de informare gratuite și sisteme de renovare neutre din punctul de vedere al costurilor.

Măsurile financiare ar trebui să ofere prime importante pentru renovările substanțiale, în special în cazul clădirilor cu cele mai slabe performanțe, iar gospodăriile vulnerabile ar trebui să beneficieze de granturi și subvenții specifice.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *