AI World

Anthropic, rivalul OpenAI, susține că a împins spre un nou orizont limitele inteligenței artificiale generative, prin lansarea Claude 3 Opus

2 minute necesare pentru a citi articolul

Anthropic, un concurent al OpenAI (ChatGPT), a prezentat luni Claude 3, o nouă serie de modele de inteligență artificială (AI) generativă, prezentată de start-up ca fiind o tehnologie de ultimă oră în ceea ce privește fiabilitatea și viteza de răspuns, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

„Claude 3 Opus este cel mai inteligent model al nostru, cu cele mai bune performanțe de pe piață pentru sarcini foarte complexe”, a precizat Anthropic într-un comunicat de luni, în care a prezentat trei modele de putere gradată: Haiku, Sonnet și Opus.

„Opus ne arată limitele extreme a ceea ce este posibil cu inteligența artificială generativă”, susține compania, referindu-se la „o înțelegere asemănătoare celei umane”.

Succesul înregistrat de ChatGPT la sfârșitul anului 2022 a lansat pentru AI generativă, care poate produce texte, imagini, sunete, linii de cod etc., pe baza unei simple interogări în limbajul cotidian.

Fondată de foști angajați ai OpenAI, Anthropic încearcă să se diferențieze de concurenții săi prin instituirea unor garanții mai stricte pentru această tehnologie, considerată pe scară largă drept o nouă revoluție industrială în Silicon Valley.

Această abordare l-a făcut pe Claude mai puțin impresionant decât ChatGPT. Dar start-up-ul consideră că a depășit acum obstacolul fără a-și sacrifica valorile și chiar și-a depășit rivalii prin performanțele obținute la diverse teste (echivalentul examenelor școlare și universitare, în special la cunoștințe generale și matematică).

„Modelele Claude anterioare ofereau adesea refuzuri inutile care sugerau o lipsă de înțelegere a contextului. Am făcut progrese semnificative în acest domeniu”, spune Anthropic.

„Modelele Claude 3 arată o înțelegere mai nuanțată a solicitărilor, identifică pagubele reale și refuză mult mai rar să răspundă la mesaje inofensive”.

Start-up-ul cu sediul în San Francisco a strâns cel puțin 7 miliarde de dolari din 2021, majoritatea în 2023, de la investitori precum Google, Salesforce și, mai ales, Amazon.

Sonnet este deja disponibil pe Claude, robotul său de chat (robot conversațional), în timp ce Opus este rezervat utilizatorilor care s-au abonat la serviciul profesional.

Anthropic permite pentru prima dată utilizatorilor să furnizeze imagini și documente pentru interogările lor către model, dar Claude nu produce încă imagini, spre deosebire de ChatGPT.

În ciuda abordării sale mai puțin temerare, start-up-ul nu a scăpat de cazurile juridice care însoțesc dezvoltarea inteligenței artificiale generative.

Anul trecut, Universal și alți editori de muzică au dat în judecată Anthropic pentru că a folosit versuri de cântece protejate prin drepturi de autor pentru a-și antrena modelele.

Iar la sfârșitul lunii ianuarie, Comisia Federală pentru Comerț din SUA (FTC) a lansat o investigație privind investițiile masive făcute de Microsoft, Google și Amazon în cele mai importante start-up-uri de inteligență artificială generativă, OpenAI și Anthropic.Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.