Alegeri

”Camarila” care l-a ajutat pe Băsescu să câștige alegerile din 2009. Curtea Militară redeschide urmărirea penală

3 minute necesare pentru a citi articolul

Joi, 02 Martie 2023, ora 03:04

193 citiri

”Camarila” care l-a ajutat pe Băsescu să câștige alegerile din 2009. Curtea Militară redeschide urmărirea penală

Ofițeri cu rang înalt în MAPN acuzați că au contribuit la câștigarea alegerilor prezidențiale din 2009 de către Traian Băsescu FOTO arhivă

Curtea Militară de Apel București a decis redeschiderea urmăririi penale în dosarul în care mai mulți ofițeri din cadrul Direcției Generale de Informații a Apărării, dar și un fost ministru al Apărării, sunt bănuiți că au favorizat câștigarea alegerilor prezidențiale de către Traian Băsescu, în anul 2009.

Acest dosar a fost deschis după ce Doru Paraschiv, fost ofițer de contrainformații militare, a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, în care acuză că șefi din MAPN l-au sprijinit pe Traian Băsescu să câștige alegerile din 2009 cu ajutorul voturilor alegătorilor din diaspora.

Acuzațiile sunt de fals în declarații, constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării și complicitate la aceste fapte.

În cursul anului 2009 ofițerii mai sus nominalizați s-ar fi constituit,, într-un grup criminal organizat denumit comitet de inițiativă pentru sprijinul realegerii ca Președinte a domnului Traian Băsescu al cărui scop ar fi fost determinarea și identificarea de modalități de influențare a voturilor în vederea realegerii în cursul anului 2009 ca președinte al României a numitului Traian Băsescu. Concret, au fost menționate cu titlu de exemplu monitorizarea unor persoane nenominalizate care ar fi putut împiedica realizarea dezideratului mai sus menționat și modul de transport și de manipulare a voturilor exprimate de cetățenii români aflați în afara granițelor țării și denumiți generic,, diaspora”, se arată în plângere.

Ofițerii indicați (cu grade de general, respective colonel) au activat sau activează încă în cadrul Direcției Generale de Informații a Apărării, dar și UM 02515 București, UM 02574, UM 01961 Otopeni.

În plângere se precizează că ”Șeful comitetului” era ministrul Apărării Naționale.

În anul 2009, până în 23 decembrie, ministrul MAPN a fost Mihai Stănișoară.

Prin ordonanța din data de 05.10.2022 Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare a dispus clasarea cauzei.

La data de 18.01.2023, Doru Paraschiv a formulat plângere împotriva ordonanței de clasare și a solicitat administrarea de probe și efectuarea unei ”anchete penale reale”.

În urma acestui demers, procurorul ierarhic superior a constat că soluția de clasare nu este temeinică și legală, întrucât urmărirea penală nu este completă pe motiv că în cauză nu au fost audiate toate persoanele indicate în actul de sesizare, nu au fost administrate suficiente probe și nu a fost dispusă o soluție cu privire la presupusele fapte săvârșite de fostul ministru al apărării.

Soluția de clasare a fost infirmată, iar Parchetul Militar a cerut Curții Miliare de Apel București să confirme redeschiderea urmăririi penale în acest dosar, iar instanța a admis solicitarea:

”Confirmă redeschiderea urmăririi penale dispuse prin Ordonanţa nr.3/II-2/2023 din 02.02.2023 a Procurorului General Militar al Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti dată în dosarul nr. 159/P/2022. În baza art. 275 alin.3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu azi, 22.02.2023”, potrivit portalului instanțelor de judecată”.

Traian Băsescu a câștigat alegerile prezidențiale din decembrie 2009 cu un scor de 50,33%, în timp ce Mircea Geoană a obținut 49,66% din voturi. Traian Băsescu a obținut 5.275.808 voturi, cu 70.048 mai multe decât Mircea Geoană, pentru care au optat 5.205.760 de alegători.

Deși Mircea Geoană a obținut cu 14.738 de voturi mai mult decât Traian Băsescu în secțiile de votare organizate pe teritoriul țării, votul celor aproape 150 de mii de români care au mers la urne în secțiile din străinătate a inversat peste noapte clasamentul final. Astfel Traian Băsescu a câștigat cel de-al doilea mandat în funcția de președinte al României.

Partidul Social Democrat a contestat rezultatul alegerilor, reclamând fraude electorale, dar Curtea Constituțională, după ce a cerut renumărarea voturilor anulate, a validat rezultatul alegerilor.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *