Alegeri

Compromisul pe care PNL nu-l poate face. De ce vor liberalii candidat propriu la prezidențiale. „E ca și cum ar desființa partidul”

5 minute necesare pentru a citi articolul

Într-unul dintre cei mai importanți ani electorali ai României de până acum, cu patru rânduri de alegeri, este încă incert ce strategie vor adopta cele două partide de la guvernare, PSD și PNL, pentru alegerile prezidențiale.

Deși PNL nu stă tocmai bine în sondaje și pare ținut la suprafață de alianța electorală cu PSD, liberalii par că nu vor să renunțe la varianta unui candidat din partea partidului la alegerile prezidențiale. Recent, Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, a declarat că Nicolae Ciucă va fi „100%” președintele României, părând să excludă categoric varianta unui candidat comun sau al unui candidat PSD susținut de ambele partide. De altfel, dacă PNL ar renunța la ideea unui candidat propriu în favoarea unuia independent, sau să facă un compromis cu PSD și să le susțină candidatul, în contextul în care liberalii au dat ultimele două mandate prezidențiale, ar însemna să recunoască situația electorală gravă în care se află.

Sociologul Alfred Bulai a vorbit pentru Ziare.com despre situația în care se găsește PNL, cu jumătate de an înainte de alegerile prezidențiale, subliniind că opțiunea Ciucă la prezidențiale nu reprezintă o soluție pentru PNL, având în vedere sondajele.

„Strategic ei nu pot spune că nu au candidat că este ca și cum ar spune că vor să desființeze partidul. Evident că spun că au candidat, doar că strategic nu are sens să se gândească că are vreo șansă povestea aceasta”, a punctat Alfred Bulai.

Acesta este de părere că declarațiile lui Rareș Bogdan cu privire la candidatura lui Nicolae Ciucă sunt un joc politic.

„E o glumă candidatura domnului Ciucă. E un joc politic pe care îl face Rareș Bogdan, care nu prea mai contează absolut deloc în conducerea PNL-ului și face și el un spectacol ca să spună ceva și să vorbească de PNL, dar așa cum arată lucrurile nu se pune problema să aibă candidat, bine poate cu alt candidat, dar domnul Ciucă nu este în cărți real ca să fie candidatul PNL”, a precizat acesta.

Una dintre marile probleme ale liberalilor pare să fie concurența pentru electoratul de dreapta cu Alianța Dreapta Unită, care, potrivit datelor, ar fi peste PNL.

„Datele arată că Dreapta Unită este peste PNL. PNL are alte probleme uriașe. Sigur că este un mijloc ca să arăți că exiști, dar ca să contezi și să tragi partidul în sus ar trebui să fie cineva diferit de domnul Ciucă. Foarte diferit. O variantă de candidatură comună este mai realistă pentru PNL, pentru că oricum PNL-ul nu stă deloc bine potrivit datelor.”, a completat sociologul.

Alfred Bulai spune că nu se poate pune problema susținerii unui candidat PSD și că șansa PNL este susținerea unei candidaturi independente pentru prezidențiale.

„Din punctul meu de vedere, strategic, singura variantă ca să-și revină PNL-ul este să existe un președinte viitor care să relanseze lucrurile. Pentru că asta s-a întâmplat mereu la alegerile din România. Președintele recondiționează și reșapează scena politică. Nu uitați, PD-ul avea 7%. Când a ajuns Băsescu președinte a urcat la 30%”, a adăugat Bulai.

Acesta s-a arătat convins de faptul că PNL nu ar mai exista în cazul unui succes la prezidențiale al Alianței Dreapta Unită, dar că ar putea reveni ca partid dacă președintele ar proveni din zona de interes a PNL, dar cu susținerea PSD.

„Deocamdată problema PNL este cum stă în sondaje și de ieșit de la guvernare și din alianța cu PSD este nerealist. Au liste comune deja. Din acest punct de vedere ce fac la prezidențiale. Cum să fie amândouă la guvernare, dar să aibă doi candidați. Sunt prea multe situații greu de gestionat.

Alfred Bulai mai spune că în cazul în care candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu ar câștiga Bucureștiul, atunci cu siguranță cele două partide vor merge cu un candidat comun independent, dar că o mișcare similară ar putea face și Dreapta Unită, iar o candidatură independentă a Codruței Kovesi, susținută de aceștia, ar schimba calculele pentru prezidențiale.

„Deocamdată, datele arată că PSD cu PNL nu pot avea majoritate și asta înseamnă că în funcție de culoarea președintelui va fi structurat următorul Parlament.”, a încheiat acesta.

Victoria PNL ar fi „una contextuală”

Consultantul politic Adrian Zăbavă s-a arătat, de asemenea, sceptic în privința unei candidaturi proprii a PNL la alegerile prezidențiale, mai ales dacă acest candidat este Nicolae Ciucă.

„Depinde care este obiectivul PNL. Dacă obiectivul este să câștige alegerile prezidențiale, astăzi nu pare că au un candidat potențial câștigător. Nici domnul Ciucă, nici altcineva din PNL nu pare astăzi că ar putea să facă o surpriză la alegerile prezidențiale. Dacă ar fi o victorie, ar fi una contextuală, ar depinde de o aliniere a stelelor, atât în turul unu, cât și în turul doi, ceea ce mă îndoiesc”, a spus acesta.

Adrian Zăbavă spune că declarația lui Rareș Bogdan este una „politică” și că nici măcar prim-vicepreședintele PNL nu crede în această opțiune.

„Dacă este să fac trimitere la declarația lui Rareș Bogdan, este o declarație politică. Cred că nici Rareș Bogdan nu o crede, sincer. PNL astăzi nu pare că știe ceva ce noi nu știm cu privire la șansele domnului Ciucă. Domnul Ciucă nu s-a profilat până în momentul de față, nu a reușit să spargă cota de notorietate care să ne ducă gândul că ar avea șanse la alegerile prezidențiale”, mai spune Zăbavă.

El spune că ținând cont de deciziile luate până acum de cele două partide în privința alegerilor, „scenariul candidatului comun este unul de luat în calcul serios”.

Consultantul a precizat faptul că deznodământul alegerilor prezidențiale va influența modul în care vor intra în linie partidele spre alegerile parlamentare, însă modul în care va acționa alianța pentru ultimele două runde de alegeri, prezidențiale și parlamentare, va fi direct determinat de rezultatul de pe 9 iunie.

„Dacă mă întrebați astăzi, eu cred că în triada aceasta Iohannis, Ciolacu, Ciucă se lucrează pe scenariul unui candidat comun care, după părerea mea nu poate veni de la liberali. Nu văd ce ar putea să se schimbe pentru ca Partidul Social Democrat să ofere PNL o candidatură comună la alegerile prezidențiale. Nu cred că acest scenariu este posibil dacă nu există o înțelegere pentru un candidat comun din partea PSD, susținut și de PNL”, a mai spus Adrian Zăbavă.

În cazul în care scenariul unui candidat al social-democraților susținut de PNL nu se realizează, atunci, spune Adrian Zăbavă, cel mai probabil cele două partide vor avea candidați separați.

Alegerile prezidențiale din acest an au fost devansate și programate în luna septembrie, mai exact 15 și 29 septembrie pentru cele două tururi. Până atunci, coaliția PSD-PNL are de dat destul alegerilor comasate de pe 9 iunie, locale și parlamentare.

La alegerile europarlamentare cele două formațiuni au compus o listă comună de candidați, iar alegerile locale au ales să candideze la comun pentru Primăria București, să-și împartă candidaturile la sectoare și să colaboreze punctual în județele în care opoziția este puternică.

În ceea ce privește alegerile prezidențiale, cele două partide nu au încă o idee clară asupra modului în care vor acționa.

Recent, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat la Digi24 că Nicolae Ciucă va fi „100% președintele României, adăugând că președintele PNL „este om foarte echilibrat, rațional, cu mult bun simț.”

Întrebat dacă Ciucă e mai bun pentru această funcție decât Ciolacu, Rareș Bogdan a răspuns: „E la mare distanță, e mai bun ca oricare dintre candidați”.



Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.