Alegeri

De ce nu reușesc PSD și PNL să strângă 50% în intenția de vot pentru europarlamentare. ”Unii alegători nu se mai regăsesc în noua structură”

3 minute necesare pentru a citi articolul

De ce nu reușesc PSD și PNL să strângă 50% în intenția de vot pentru europarlamentare. ”Unii alegători nu se mai regăsesc în noua structură”

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO / Hepta

Ultimul sondaj al INSCOP, realizat la comanda News.ro, arată o intenție de vot de 43,7% pentru coaliția PSD-PNL la alegerile europarlamentare, pe liste comune, intenția de vot fiind mai mică cu aproximativ 5 procente față de scorurile celor două partide adunate după sondajul publicat la finalul lunii ianuarie, înainte ca PSD-PNL să anunțe că vor avea listă comună de candidați pentru Parlamentul European.

De partea cealaltă, o ușoară creștere față de finalul lunii ianuarie se observă la AUR și Alianța Dreapta Unită, formațiunea lui George Simion surclasând alianța dintre USR, PMP și Forța Dreptei și convingând peste 20% dintre persoanele intervievate în sondaj.

Analistul politic Ion M. Ioniță și consultantul politic Adrian Zăbavă au declarat pentru Ziare.com că intenția de vot pentru cele două partide pe listele comune la europarlamentare era una așteptată. Ion M. Ioniță este de părere că cele două formațiuni pierd fiecare din voturi în urma acestei alianțe electorale.

”Sondajul acesta arată că, într-adevăr, în politică aritmetica nu funcționează, așa cum suntem obișnuiți, pentru că poți să aduni scorurile separate, dar rezultatul n-o să fie suma aritmetică a celor două partide”, susține analistul Ion M. Ioniță.

Acesta spune că electoratul celor două partide s-a obișnuit de-a lungul timpului cu antagonia PSD-PNL, astfel că mulți nu se vor mai regăsi în noua structură.

”Noua formațiune rezultată din această decizie de a merge în alegeri pe liste comune nu va fi ceea ce înseamnă adunarea scorurilor celor două partide luate separat. Funcționează ca o altă structură politică și atunci unii dintre alegătorii celor două partide nu se vor mai regăsi în această nouă structură. Gândiți-vă că sunt liberali care nu vor să voteze cu PSD, sunt pesediști care nu vor să voteze cu liberali. Era de așteptat acest lucru – cele două partide să aibă 50% separat, dar adunate să nu facă atât. S-a întâmplat de fiecare dată când am avut de-a face cu astfel de coaliții”, a completat Ioniță.

În ceea ce privește intenția de vot pentru AUR, analistul este de părere că bazinul electoral al AUR va rămâne același, atâta timp cât nu se întâmplă o criză majoră care să propulseze formațiunea lui Simion.

”Este acest electorat cam 25-30% luați toți la un loc. Poate ceva mai mult de 30%, dar aici sunt foarte multe grupuri. Ați văzut că au apărut mai multe partide de factură naționalist și anti-europeană. Este și rivalitatea dintre Simion și doamna Șoșoacă, deci cam acesta este bazinul, dacă nu se întâmplă ceva grav, pentru că știți foarte bine că în momente de criză acest bazin crește”, spune Ioniță.

Ion M. Ioniță a dat drept exemplu ascensiunea PRM-ului (Partidul România Mare) lui Vadim Tudor din 2000, după criza economică grea din anii 1990 și susține că acest fenomen se mai întâmplă și astăzi, și nu doar în România.

Consultantul politic Adrian Zăbavă spune că PSD și PNL știau că scorul lor cumulat ar fi fost mai mic, dar speră ca scorul de la locale de 30% pentru PSD și 25% pentru PNL să tragă în sus și votul politic de la europarlamentare.

”Mă îndoiesc că diferența va fi atât de mare, adică 12 procente în plus la votul politic al celor două partide la nivelul consiliilor locale sau județene, față de europarlamentare, dar rămâne de văzut”, a mai spus Zăbavă.

El susține că nu vor fi diferențe mari între votul pentru primari, consilii județene, locale și la alegerile europarlamentare.

”Pe această idee au mers PSD și PNL când au decis comasarea și listele comune până la urmă. Cât va fi diferența între cele două scrutine, rămâne de văzut. O diferență va exista, dar nu atât de mare pe cât o relevă sondajul INSCOP”, mai spune consultantul.

PSD-PNL ar obţine 43,7% din voturi la alegerile europarlamentare, AUR – 20,6%, iar Alianţa Dreapta Unită – 13,7%, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro și publicate miercuri, 6 martie.

În ceea ce priveşte votul la alegerile locale, în cazul consiliilor locale, PSD ar obţine, 30,6%, PNL – 25,6%, AUR – 17,4%, Alianţa Dreapta Unită – 9,8%.

Directorul INSCOP Research Remus Ştefureac remarcă faptul că Alianţa PSD-PNL întruneşte 43,7% din opţiuni la europarlamentare, cu aproximativ 5 procente mai puţin decât suma celor două partide pentru alegerile europarlamentare măsurată în sondajul INSCOP de luna trecută

Peste o treime dintre cei chestionaţi au o părere bună despre candidatura PSD si PNL pe liste comune la europarlamentare si separate la locale, în timp ce 51.3% au o părere proastă despre această decizie.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.