Analize

31 de „pachete suspecte” au fost trimise la misiunile ucrainene din 15 țări în ultima săptămână

2 minute necesare pentru a citi articolul

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că 31 de „pachete suspecte” au fost trimise la misiunile ucrainene din 15 țări, în ceea ce Kievul a descris drept o „campanie de teroare și intimidare”, relatează The Guardian.

În ultima săptămână, Ucraina spune că ambasadele și consultanții săi din Europa au primit pachete „sângeroase”, unele conținând ochi de animale, inclusiv ambasada sa din Madrid, care a primit și o scrisoare bombă.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Kuleba a scris: „În ultimele două zile, pachete suspecte au sosit la ambasadele din Italia, Polonia, Portugalia, România și Danemarca, precum și la consulatele din Gdansk. În total, avem deja 31 de cazuri în 15 țări: Austria (1), Vatican (1), Danemarca (1), Spania (5), Italia (4), Kazahstan (1), Olanda (1), Polonia (6), Portugalia (2), România (2), SUA (1), Ungaria (2), Franța (1), Croația (1), Republica Cehă (2)”.

Ambasadele și consulatele ucrainene au funcționat „în modul de măsuri de securitate sporite”, deoarece „amenințările la adresa diplomaților noștri continuă să apară”, a declarat el.

Potrivit lui Kuleba, toate plicurile „au notat aceeași adresă a expeditorului: Concesionarul Tesla din orașul german Sindelfingen”. El a precizat că pachetele proveneau de la oficii poștale care nu erau echipate cu sisteme de supraveghere video.

El a precizat că pachetele au provenit de la atacatori care au luat măsuri pentru a nu lăsa urme ale ADN-ului lor, adăugând că acest lucru „indică nivelul profesional de întruchipare a acestei acțiuni”.

Un angajat al ambasadei ucrainene din Madrid a fost rănit miercurea trecută de o scrisoare-capcană, care era adresată ambasadorului Ucrainei în Spania. Alte patru scrisori-capcană au fost trimise la adrese din Spania, inclusiv la un producător spaniol de arme care a produs rachete donate Ucrainei, precum și la premierul spaniol, Pedro Sánchez, și la ambasada SUA din Madrid.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută postului CNN, Kuleba a descris ceea ce a urmat atacului de la Madrid ca fiind „mai ciudat” și „chiar bolnav”.

El a spus că după ziua de miercuri au început să sosească la diverse misiuni diplomatice ucrainene pachete îmbibate în lichid cu un miros distinctiv și care conțineau ochi de animale.

„Într-un caz este vorba, cel mai probabil, de un ochi de vacă, iar în alt caz de un ochi de porc”, a spus Kuleba.

Întrebat cine crede că se află în spatele pachetelor, oficialul ucrainean a spus că „se simte tentat să numească Rusia”, deoarece aceasta beneficiază de pe urma semănării fricii în rândul diplomaților ucraineni. Dar a adăugat că ar putea fi vorba și de cineva care simpatizează cu Rusia, așa că va aștepta concluziile investigațiilor în curs.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *