Analize

A început procesul lui Lamine Diack, fostul președinte al Federației Internaționale de Atletism, acuzat că a primit mită 3,45 milioane de euro ca să șteargă numele unor sportivi ruși de pe lista dopaților/ Diack riscă 10 ani de închisoare

2 minute necesare pentru a citi articolul

A început procesul lui Lamine Diack, fostul președinte al Federației Internaționale de Atletism, acuzat că a primit mită 3,45 milioane de euro ca să șteargă numele unor sportivi ruși de pe lista dopaților. Diack (87 de ani), care a condus federația din 1999 până în 2015, riscă până la 10 ani de închisoare.

Procurorii susţin că Diack a solicitat mită în valoare totală de 3,45 milioane de euro de la sportivi suspectaţi de dopaj pentru a acoperi rezultatele testelor şi pentru a-i lăsa să continue competiţia, inclusiv în cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012, transmite Reuters, citată de News.ro.

Aceştia spun, de asemenea, că Diack a obţinut fonduri ruseşti în valoare de 1,5 milioane de dolari în timp ce negocia drepturi de sponsorizare şi de televizare pentru a ajuta la finanţarea campaniei lui Macky Sall pentru alegerile prezidenţiale din 2012 din Senegal, în schimbul încetinirii procedurilor antidoping.

Anterior, Diack a negat acuzaţiile. El a vorbit, luni, doar pentru a-şi confirma identitatea şi urmează să depună mărturie miercuri. Avocatul său William Bourdon l-a descris ca fiind „senin şi hotărât”.

„Faptul că au avut loc schimburi financiare nu este suficient pentru a demonstra corupţia”, a declarat Bourdon jurnaliştilor, la finalul primei sesiuni.

Diack, care a fost în arest la domiciliu înaintea procesului, riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi condamnat.

Fiul său, Papa Massata, care a fugit din Franţa în ţara sa natală, Senegalul, după începerea anchetei franceze, este, de asemenea, acuzat că a jucat un rol în complot şi este judecat în absenţă. Curtea a respins o solicitare a avocatului francez al lui Papa Massata de a fi amânat procesul, deoarece restricţiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus au făcut ca avocaţii săi din Senegal să nu poată fi prezenţi. Senegalul a refuzat extrădarea lui.

Alţi patru persoane au fost acuzate în acest caz: Habib Cisse, fostul avocat al lui Diack la IAAF, Gabriel Dolle, care a supravegheat testele antidoping la IAAF, fostul şef al atletismului rus Valentin Balahnicev şi fostul antrenor principal al lotului rus de atletism, Alexei Melnikov. Balahnicev şi Melnikov nu au fost prezenţi în faţa instanţei.

Dolle a negat luarea de mită pentru a permite sportivilor ruşi să concureze. El a declarat instanţei că a fost de acord doar să păstreze un profil scăzut la numărul mare de teste pozitive la controalele antidoping în rândul sportivilor ruşi pentru a ajuta IAAF să găsească sponsori.

„Domnul Diack mi-a cerut să iau în considerare faptul că IAAF se afla într-o stare financiară periculoasă şi avea nevoie de sponsori. Nu s-a pus niciodată problema de a permite sportivilor ruşi să participe la competiţii internaţionale”, a spus Dolle, în instanţă.

sursa foto: News.ro

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *