Analize

Atena ar fi ignorat o ofertă a Frontex de a trimite un avion la locul naufragiului ambarcațiunii cu migranți – AFP

1 minute necesare pentru a citi articolul

Atena ar fi ignorat o ofertă a Agenţiei europene pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă (Frontex) de asistenţă aeriană înainte de scufundarea ambarcaţiunii cu migranţi, soldată cu cel puţin 82 de morţi şi sute de dispăruţi în largul Greciei, a relatat luni France Presse, citând surse Frontex, potrivit Agerpres.

Scufundarea acestei ambarcaţiuni supraîncărcate a ridicat numeroase întrebări cu privire la lanţul de responsabilităţi.

„Frontex a oferit un sprijin aerian suplimentar autorităţilor elene la 13 iunie, dar nu a primit niciun răspuns”, a afirmat serviciul de presă al Frontex, cu sediul la Varşovia, la solicitarea AFP.

Mai devreme în ziua tragediei, Centrul de coordonare italian (MRCC) ordonase unui avion Frontex să caute o navă de pescuit în jurul orei 08:33 GMT. Aceasta a fost reperată la 09:47, potrivit Frontex.

„Avionul a monitorizat nava de pescuit timp de 10 minute, fiind forţat să revină la bază pentru realimentare”, indică Agenţia.

Cu zece zile în urmă, Frontex indicase deja că s-a oferit să trimită o dronă grecilor pentru a patrula fără întârziere în Marea Egee. Cu toate acestea, autorităţile elene au dat instrucţiuni ca drona să fie folosită pentru o altă operaţiune de salvare în sudul Cretei, unde, potrivit Frontex, 80 de persoane se aflau în pericol.

În noaptea de 13 spre 14 iunie, un pescador învechit şi supraîncărcat provenind din Libia a naufragiat în largul coastelor peninsulei Peloponez, în Grecia, pe cea mai periculoasă rută a migraţiei din lume.

Naufragiul, considerat drept unul dintre cele mai grave implicând migranţi în Mediterana, a făcut cel puţin 82 de morţi. Organizaţia Mondială pentru Migraţie (OIM) şi Înaltul Comisariat ONU pentru refugiaţi (UNHCR) estimează că la bordul ambarcaţiunii se aflau între 400 şi 750 de pasageri, inclusiv femei şi copii.

Sute dintre ei se pare că proveneau din Pakistan, în special din provinciile Punjab şi Kashmir.

Potrivit unui bilanţ al autorităţilor elene, printre supravieţuitori figurează 47 de sirieni, 43 de egipteni, 12 pakistanezi şi doi palestinieni.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *