AnalizeCoronavirus

Avioanele Blue Angels si Thunderbirds vor zbura deasupra unor orase din SUA pentru a promova „unitatea nationala”

4 minute necesare pentru a citi articolul

Faimosele echipe de acrobatie aeriana Thunderbirds, apartinând U.S. Air Force, si Blue Angels, care este parte a U.S. Navy, vor zbura peste mai multe orașe americane pentru a promova „unitatea națională” în fața pandemiei de coronvirus.

Cele două echipe de demonstrație aeriană ale armatei americane au efectuat deja un antrenament comun la baza Blue Angels din Pensacola (Florida), iar relataari din presa din Statele Unite indica faptul ca ele se afla în faza finala a evenimentului menit „sa ridice moralul la nivel national.”

Presedintele Donald Trump a afirmat că zborurile vor reprezenta un tribut pentru angajatii din sistemul medical și un semnal adresat tuturor americanilor „ca să rămână vigilenți” în contextul în care virusul continua sa se raspândeasca în Statele Unite. Unele voci au criticat însa costurile potentiale mari ale evenimentului.

Potrivit celor din The Washingon Post, evenimentul aerian – denumit Operation America Strong – a fost conceput de ofițeri de rang înalt de la Pentagon ca un „spectacol non-partizan al determinarii.”

Un înalt oficial militar american a afirmat ca „acest eveniment este doar o mulțumire sinceră. Este o modalitate de a-i recunoaște pe cei care sunt implicati” în efiorturile împotriva coronavirusului.

Blogul The Drive a scrisca echipajele Thunderbirds se afla înca la baza NAS Pensacola și continuă să se antreneze. La randul sau, Airshowstuff.com a relatat că a observat echipe de demonstrații aeriene apartinând U.S. Air Force efectuând antrenamente cu aparate F-16, cu fum roșu și albastru, despre care se crede ca va fi folosit în timpul evenimentelor din perioada urmatoare.

Programul exact al evenimentului Operațiunea America Strong nu este deocamdată cunoscut, însă planul propus implică avioane Thunderbirds și Blue Angels efectuând zboruri peste mai multe orașe, atât împreună, cât și separat. Echipajele Thunderbirds și Blue Angels îsi vor uni forțele pentru a zbura desupra orașelor de pe coasta de est, între care New York și Washington, înainte de a se împărți pentru a acoperi diferite regiuni ale Americii. Thunderbirds vor merge apoi spre vestul SUA, în timp ce Blue Angels vor acoperi zona Midwest. Ele se vor întâlni din nou în Texas pentru o zi de demonstratii aeriene comune ce vor închide programul.

Alte aeronave, inclusiv bombardiere, ar putea fi, de asemenea, implicate în zboruri aproape de bazele lor. La începutul acestei luni, echipajele Thunderbirds au zburat deja peste Las Vegas, Nevada și diverse locații din Colorado pentru a-i saluta pe cei aflati în primele linii ale luptei împotriva pandemiei cu COVID-19. Un montaj cu demonstratia lor aeriana din Nevada poate fi urmarit mai jos.

Salutul pentru lucratorii medicali din Colorado este disponibil mai jos

Niciunul dintre zborurile demonstrative nu va implica acrobatii aeriene, iar planurile de zbor au fost concepute de asa maniera încât să evite trecerea peste zone în care s-ar putea strânge grupuri de omeni pentru a descuraja adunările mari și a continua să promoveze distanțarea socială. Acest lucru a devenit necesar dupa ce, luna trecuta, mulțimi de oameni s-au strâns la New York pentru a observa nava-spital USNS Comfort, când a ajuns în portul din metropola, creând un risc ridicat pentru sănătatea publică.

Pentagonul a prezentat planul sau Casei Albe și membrilor Congresului, inclusiv republicanilor și democraților din Armed Services Committee din camera superioara a legislativului american. Liderii Forțelor Aeriene și cei ai Armatei trebuie să aprobe în mod oficial operațiunea, la fel ca și secretarul Apărării. Orice municipalități în care vor avea loc zborurile vor fi, de asemenea, implicate în procesul de planificare, odată ce operațiunea avanseaza.

„Sunt încântat să văd militarii noștri care onorează lucratorii medicali din prima linie, care s-au luptat în fiecare zi împotriva acestui criminal tacut,” a declarat senatorul republican Rick Scott (Florida), adaugând că este la curent cu planurile evenimentului. „Toți sunt eroi care merită recunoștința și onoarea noastră.”

La rândul sau, președintele Trump a declarat că Operation America Strong va avea loc în „săptămânile următoare”. Aparatele Thunderbirds și Blue Angels „vor efectua spectacole aeriene deasupra marilor orașe din America și a unor orașe care nu sunt majore,” a afirmat președintele, spunând că va fi un tribut pentru lucrătorii din domeniul sănătatii și va semnala tuturor americanilor să „rămână vigilenți” în conditiile în care virusul continua sa se raspândeasca.

„Vor face multe eforturi, multe zboruri foarte periculoase,” a declarat Trump referindu-se la echipajele Thunderbirds și Blue Angels . „Este periculos atunci când începi să mergi la viteze uriase și ești la 50 centimetri distanță unul de celălalt.”

Critici

Blogul The Drive a notat ca exista însa mai multe voci care critica costurile potențiale ale evenimentului aerian. De exemplu, doar costurile de operare ale unui avion sunt zeci de mii de dolari pe oră. Oficialii de la Pentagon au subliniat însa că banii pentru echipele demonstrative, care și-au văzut programele reduse ca urmare a anulării spectacolelor aeronave din cauza pandemiei, se află deja în bugetele existente ale Departamentului Apărării.
În plus, relocarea cheltuielilor pentru apărare este o procedură complexă și care consuma timp, necesitând în plus aprobarea Congresului.

Pe de alta parte, expertii cred ca piloții care fac parte din echipajele Thunderbirds și Blue Angels îsi vor continua oricum cel mai probabil zborurile de antrenament pentru a îndeplini cerințele de ore de zbor si a-si mentine eficacitatea. De asemenea, mecanicii și alte categorii de personal vor trebui la rândul lor să efectueze instruiri de rutină.

Aceste lucruri îi fac pe cei de la The Drive sa sustina ca planurile operatiunii America Strong sunt astfel justificate, chiar daca par costisitore la prima vedere: „Unii vor critica costurile unui astfel de demers. În timp ce finanțarea pentru aceste echipe este întotdeauna o dezbatere aprinsa, cert este că ei sunt toți piloți de luptă și personal de sprijin experimentati care trebuie să se antreneze constant… Așadar, de ce să nu foloseasca cel puțin timpul de zbor pentru a răspândi un mesaj pozitiv și a oferi oamenilor o mică bucurie în ceea ce a fost perioada sumbră și incertă?”.

Este vorba un turneu masiv al bunăvoinței la o scară fara precedent, a scris publicatia.

Surse: The Washington Post, The Drive, The New York Post, YouTubeCiteste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *