Analize

Beijingul a refuzat o întâlnire cu secretarul american al Apărării, potrivit Pentagonului

1 minute necesare pentru a citi articolul

Beijingul a refuzat invitația Statelor Unite de a organiza o întâlnire în această săptămână la Singapore între secretarul Apărării, Lloyd Austin, și omologul său chinez Li Shangfu, a anunțat luni Pentagonul, deplângând o atitudine „îngrijorătoare”, scrie Le Figaro.

China „a informat Statele Unite că a refuzat invitația noastră, la începutul lunii mai, ca secretarul Austin să se întâlnească cu ministrul Apărării Naționale Li Shangfu săptămâna aceasta în Singapore”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, într-un comunicat.

„Lipsa îngrijorătoare de voință a Republicii Populare Chineze de a se angaja în discuții semnificative de la armată la armată nu va diminua angajamentul nostru de a încerca să deschidem liniile de comunicare cu armata chineză”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Lloyd Austin urmează să se deplaseze în Singapore în această săptămână pentru a participa la o conferință privind apărarea și securitatea în Asia-Pacific. La evenimentul anterior, în iunie 2022, el s-a întâlnit cu predecesorul lui Li Shangfu, Wei Fenghe.

Actualul ministru chinez al apărării a fost sancționat în 2018 de administrația americană pentru cumpărarea de arme rusești, dar Pentagonul ne asigură că acest lucru nu îl împiedică pe secretarul american al apărării să aibă schimburi oficiale cu el. La sfârșitul anului 2022, tensiunile dintre Beijing și Washington s-au intensificat din cauza Taiwanului și a unui balon spion chinezesc care a fost doborât de un avion american în timp ce zbura deasupra Statelor Unite.

De atunci, administrația americană a încercat să consolideze alianțele și parteneriatele în Asia pentru a contracara acțiunile tot mai asertive ale Beijingului în regiune, deși cele două părți au jucat uneori și cartea împăcării. În luna mai, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, s-a întâlnit cu șeful diplomației chineze, Wang Yi, la Viena. Iar președintele american Joe Biden a indicat recent că relațiile dintre Washington și Beijing ar trebui să se relaxeze „foarte curând”.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *