Analize

Bombardiere rusești capabile să transporte bombe nucleare, detectate în apropiere de Finlanda / Baza aeriană Engels găzduiește singurele bombardiere strategice rusești staționate în apropierea Ucrainei

2 minute necesare pentru a citi articolul

Bombardierele, capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare strategice, au fost active în războiul din Ucraina de la invadarea acesteia de către Moscova în februarie, relatează The Jerusalem Post.

Firma israeliană de informații ImageSat International (ISI) a detectat prezența bombardierelor strategice rusești TU-160 și TU-95 desfășurate la baza aeriană Olenya din apropierea Finlandei.

Potrivit imaginilor din satelit realizate de firmă, patru TU-160 au fost detectate pe 21 august, iar trei TU-95 au fost detectate pe 25 septembrie. Pe 12 august nu erau prezente bombardiere strategice la baza aeriană.

Baza aeriană Engels găzduiește singurele bombardiere strategice rusești staționate în apropierea Ucrainei și este baza de origine a Regimentului 121 de aviație pentru bombardiere grele (121 TBAP) care pilotează TU-160 și TU-95.

Bombardierele, capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare strategice, au fost active în războiul din Ucraina de când Moscova a invadat țara în februarie. De-a lungul războiului împotriva Ucrainei, Forțele Aeriene Ruse nu au reușit să obțină superioritatea aeriană și au pierdut numeroase avioane.

Potrivit The Drive, regimentul a primit titlul onorific de „Gărzi” – un titlu prestigios pentru unitățile militare rusești – pentru „eroismul în masă de care a dat dovadă personalul regimentului în operațiunile de luptă”.

Deși nu este clar motivul pentru care bombardierele au fost mutate la baza aeriană, acest lucru vine în contextul în care președintele rus Vladimir Putin continuă să amenințe Occidentul că ar putea folosi arme nucleare strategice, inclusiv după ce a anunțat o mobilizare parțială în țară, spunând că „nu este o cacealma”.

Baza aeriană Olenya este situată în Peninsula Kola, în apropiere de Murmansk. Ea găzduiește Flota de Nord a Rusiei și un număr semnificativ de arme și echipamente militare, inclusiv arme nucleare tactice și strategice.

Potrivit datelor din 2020 publicate în cadrul tratatului de reducere a armelor New START încheiat între Moscova și Washington, Rusia a declarat 1.447 de focoase strategice desfășurate și are capacitatea de a desfășura „mult mai mult de 1.550 de focoase pe ICBM-urile și SLBM-urile sale modernizate, precum și pe bombardierele grele, dar este constrânsă să facă acest lucru de New START.

Baza aeriană este, de asemenea, o bază aeriană rusă majoră care o capacitate de atac enormă care ar trimite un semnal Statelor Unite și NATO. Baza se află, de asemenea, în afara razei de acțiune a armamentului ucrainean care a lovit bazele aeriene rusești cu armament livrat de Washington și de alte națiuni europene.

Purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene, Vadym Skibitsky, a declarat marți, într-un interviu acordat publicației The Guardian, că Kievul evaluează amenințarea ca Moscova să folosească arme tactice împotriva țării ca fiind „foarte mare”.

Potrivit lui Skibitsky, loviturile tactice ar viza probabil locații de-a lungul liniilor de front unde există un număr mare de oameni, echipamente, precum și centre de comandă și infrastructură critică.

 

Citește și…

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *