Analize

Când va începe Banca Centrală Europeană să relaxeze politica monetară? Oficialii BCE iau în calcul reduceri ale dobânzilor în iunie și iulie (surse)

3 minute necesare pentru a citi articolul

Oficiali ai Băncii Centrale Europene (BCE) susțin masiv ideea unei prime reduceri a ratei dobânzii în iunie, unii susținând în mod informal o nouă reducere în iulie pentru a ajunge la un compromis cu un mic grup care ar prefera o reducere a costurilor de împrumut înainte de această dată, au declarat vineri trei surse pentru agenția Reuters.

Guvernatorii băncilor centrale ale Germaniei, Franței, Finlandei și Lituaniei au discutat vineri despre posibilitatea ca BCE să reducă în viitorul apropiat costurile de împrumut, aflate în prezent la niveluri record, din cauza scăderii inflației în zona euro mai rapid decât se aștepta.

În cadrul conferinței care a urmat anunțurilor de politică monetară făcute joi de BCE, însăși președinta BCE, Christine Lagarde, a lăsat să se înțeleagă că „vom ști mult mai multe în iunie”, deschizând calea unei posibile relaxări monetare la acel moment.

Potrivit surselor, care au toate cunoștințe directe despre discuțiile din cadrul BCE, oficialii BCE au petrecut relativ puțin timp joi discutând despre reduceri de dobândă și este clar că o majoritate este în favoarea unei prime decizii în această direcție în luna iunie.

Cu toate acestea, unii membri ai BCE, toți din țările din sudul Uniunii Europene, ar prefera o reducere inițială a ratei dobânzii la ședința de politică monetară din 11 aprilie.

Pentru a consolida consensul din jurul lunii iunie, unii oficiali ai BCE au avansat ideea, în marja reuniunii Consiliului guvernatorilor, de a planifica o a doua reducere a costului banilor în iulie, au adăugat sursele citate.

Contactat, un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze.

ÎN CĂUTAREA UNUI COMPROMIS

Sursele au precizat că nu s-a ajuns încă la un acord cu privire la un astfel de compromis și că acesta este doar o posibilitate discutată informal pentru a păstra unitatea în cadrul Consiliului guvernatorilor.

Cu toate acestea, un astfel de compromis în cadrul BCE nu ar fi o premieră. În decembrie 2022, în imposibilitatea de a ajunge la un acord asupra amploarei majorării ratei, unii membri fiind în favoarea unei creșteri de 75 de puncte de bază, banca centrală a optat să procedeze la o majorare de doar 50 de puncte de bază, sugerând în același timp în comunicatul de presă că o majorare de aceeași amploare va avea loc la următoarea sa ședință. Acest lucru a contribuit la calmarea disidenților.

Piețele financiare se așteaptă în prezent la patru reduceri de dobândă în acest an, cu prima reducere în luna iunie, ceea ce implică reduceri la fiecare dintre ședințele programate de acum până la sfârșitul anului.

Potrivit surselor, momentul primei reduceri a dobânzii BCE ar influența și modul în care va fi implementat noul cadru operațional, care urmează să fie anunțat în 13 martie.

Acest nou cadru va necesita probabil o reducere a diferenței dintre rata de depozit, în prezent de 4%, și rata de refinanțare, stabilită la 4,5%, au declarat luna trecută alte surse pentru Reuters.

Însă unii oficiali ai BCE se tem că ceea ce ar trebui să fie o ajustare tehnică ar putea fi confundată cu o schimbare a politicii monetare, astfel că vor să o pună în aplicare mai târziu, când BCE va modifica efectiv ratele.

De asemenea, sursele au precizat că o modificare a rezervelor minime obligatorii pentru băncile comerciale, o inițiativă susținută în trecut de unii oficiali ai BCE, nu face parte din propunerile actuale.Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.