Nu există sărbători de iarnă fără artificii și petarde, un fapt destul de controversat chiar și în rândul oamenilor. Pentru necuvântătoare, în schimb, această situație transformă sfârșitul anului într-o perioadă de coșmar cu potențial letal. Animale de companie și sălbatice din întreaga lume au de suferit an de an din cauza spectacolelor de artificii, dar și a petardelor și altor materiale pirotehnice folosite în mod iresponsabil sau chiar pentru atacuri intenționate.
Nu este secret faptul că materialele pirotehnice, în special în mâna persoanelor care nu sunt pregătite să le manipuleze, reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor și animalelor deopotrivă.
Anul trecut de sărbători, Libertatea scria că animalele sunt afectate în mod disproporționat de petardele și artificiile ilegale, iar asta nu doar pentru animalele de companie se pot speria, răni sau fugi de lângă stăpânii lor din cauza exploziilor. Zgomotele puternice pot de asemenea să cauzeze atacuri de cord câinilor perfect sănătoși, spre exemplu, sau să agraveze probleme de sănătate preexistente, de la problemele cardiace la epilepsie.
La acea vreme, activiști de mediu și medici veterinari, citați de HotNews, evidențiau faptul că această situație afecta nu numai animalele de companie, ci și pe cele sălbatice.
Efectele nocive pentru animale este unul din motivele pentru care, în lume, trendul spectacolelor de artificii începe să piardă teren în fața alternativelor precum spectacolele de lumini sau drone de sărbători, inclusiv în România.
În 2022, scrie Europa Liberă, a fost propusă în Consiliul Local Iași înlocuirea spectacolului cu artificii al orașului cu unul de lumini și drone. Tot anul trecut, la Cluj, festivitățile de Revelion au inclus atât artificii cât și drone. Primarul Emil Boc a declarat la acea vreme că “Este o nouă tendință impusă peste tot în lume. Se va renunța, încet la focurile de artificii”.
China și India au început deja să impună măsuri legislative pentru a limita folosirea artificiilor de Anul Nou Chinezesc și de Diwali, care sunt sărbătorite de miliarde de oameni, însă aceste măsuri sunt luate pentru a reduce poluarea, conform World Economic Forum.
Artificiile își pierd din popularitate și în Occident, totuși, chiar și fără interferență guvernamentală. În Marea Britanie, fanii spectacolelor de drone și comercianții citează grija față de animale drept unul din motivele principale pentru această preferință, arată The Guardian.
Astfel de inițiative nu oferă, totuși, o soluție când vine vorba de materialele pirotehnice, în principal petarde, care sunt disponibile publicului și folosite în cantități semnificative de sărbători, deseori în mod ilegal și iresponsabil. Uneori, materialele sunt folosite pentru a răni animale în mod intenționat.
În 2020, în Satu Mare, o cățelușă a avut nevoie de intervenție chirurgicală după ce mai mulți tineri i-au băgat în gură o petardă care a explodat, conform G4Media.ro. O petiție online a fost inițiată pentru a cere pedepsirea tinerilor, iar aceasta a strâns aproape 23.000 de semnături și mii de reacții și distribuiri pe rețelele sociale.
Problema nu se rezumă doar la România. Asemenea cazuri sunt deseori abordate de către presa americană. Într-un caz celebru din 2016, doi bărbați din Carolina de Sud s-au filmat în timp ce aruncau cu petarde într-o curte în care erau legați mai mulți câini, arată Associated Press, Cei doi au fost arestați pentru cruzime împotriva animalelor.
În 2017, moartea unui motan de 18 luni a șocat Marea Britanie: trupul lui Bruce a fost găsit cu răni neobișnuite, iar veterinarii au determinat că a murit după ce i-a fost legată o petardă aprinsă de coadă. Autoritățile au început o investigație, dar vinovatul nu a putut fi găsit, scrie BBC.
Cazurile de cruzime intenționată nu sunt singurele care trebuie amintite. În Germania, în 2020, o femeie de 60 de ani și fiicele sale au fost arestate în noaptea de Revelion după ce un felinar de hârtie pe care l-au aprins a cauzat un incendiu care a ucis peste 30 de animale la grădina zoologică din Krefeld. Printre victime s-a numărat și Massa, cea mai bătrână gorilă din Europa la acea vreme, scrie Euronews. În Germania, incendierea prin neglijență se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare.
Animalele și frica artificiilor – Cauze și statistici
Deși multe animale sunt speriate de artificii, fenomenul nu este atât de simplu pe cât ar părea la prima vedere, iar cazul celui mai bun prieten al omului este cel mai bun exemplu.
Deși instinctele joacă un rol important, după cum explică Smithsonian Magazine, răspunsul unui câine la stimuli precum artificiile și petardele depinde și de rasă, temperamentul individual și alți factori genetici și de mediu. Câinii pot face o distincție mai clară între diferitele tipuri de sunete, iar mulți dintre ei pot ajunge să-și piardă teama de artificii.
Totuși, nu toți patrupezii au acest noroc. Până la 50% dintre câini sunt speriați de artificii, potrivit unor studii citate de The MIT Press Reader. Conform altor surse, precum Societatea Regală pentru Prevenirea Cruzimii Împotriva Animalelor, din Marea Britanie, ponderea este de fapt mai mare de 60%.
În ceea ce privește riscurile pentru sănătate, cazurile letale sunt mai puțin documentate când vine vorba de câini, însă pentru alte animale, cifrele sunt mai clare – ONG-ul British Horse Society a monitorizat reclamațiile proprietarilor de cai din Marea Britanie pentru a stabili pericolul artificiilor pentru aceste animale puternice, dar sensibile – în aproape 300 de de incidente înregistrate, aproape 100 de cai au fost răniți și alți 20 au murit.
Într-un pericol mult mai mare se află păsările, atât din punct de vedere al numărului victimelor, cât și al efectelor pe termen lung. În 2015, un grup de cercetători olandezi a monitorizat mișcările păsărilor în noaptea de Anul Nou pentru a estima cât de puternic sunt acestea afectate de artificii și alte pirotehnice, scrie Forbes.
Un singur radar a detectat mișcări neobișnuite a sute de mii de păsări pe o rază de aproximativ 40 de kilometri în câteva ore, iar cercetătorii au estimat că milioane de păsări din întreaga țară ar fi putut fi afectate în mod similar.
Pericolele sunt evidente pentru un număr atât de mare de zburătoare panicate, care au ajuns și la altitudini similare cu cele din perioada lor de migrație, însă o rată a mortalității sau a rănilor grave este greu de calculat.
Anumite evenimente demonstrează, însă, pericolul situației. Într-un caz din 2011, devenit celebru în Statele Unite, mii de păsări au căzut, moarte, din cer într-un orășel din Arkansas în noaptea de Anul Nou, la scurt timp după ce au început spectacolele de artificii, scrie The New York Times.
Peste 5.000 de păsări au murit în acea noapte, iar autoritățile de mediu au atribuit incidentul unei coincidențe nefericite – lângă orășel își făcuse cuibul o colonie de ciocârlii cu aripi roșii, o specie notorie pentru vederea slabă pe timp de noapte. Speriate de sunetele puternice, păsările au luat-o la goană în toate direcțiile, s-au izbit de de case, copaci și unele de altele, iar rezultatul a fost, după cum este descris de ziarul american, cea mai “ciudat de deranjantă” noapte de Anul Nou din Statele Unite.
Articol preluat de la: www.g4media.ro