Analize

Ce se întâmplă în România după ce 110.000 de oameni și-au pus panouri fotovoltaice. „Te duci lângă casă și vezi”

2 minute necesare pentru a citi articolul

Peste 110.000 de români își produc singuri energia cu ajutorul panourilor fotovoltaice, iar industria din jurul lor a explodat.

Câștigă bine nu doar firmele care se ocupă de montaj, ci și cei care fac măsurători și mentenanță, inclusiv cei care curăță panourile.

Doar prețurile pentru verificări ori măsurători pornesc de la câteva sute de lei și, în funcție de constatare, ajung la mii.

În jurul industriei de fotovoltaice s-au dezvoltat o sumedenie de afaceri, care se ocupă de proiectare, autorizare, instalare și punere în funcțiune a panourilor, apoi de mentenanță.

Există specialiști care verifică dacă împământarea casei pe care urmează să fie instalate panourile este corespunzător realizată. Este un lucru extrem de important pentru că este baza protecției contra electrocutării și a incendiilor. Fără o autrizație eliberată de ei nu se montează panourile.

Citește și

valentin negoitaAdrian Chelaru, președinte Asociația Ro-Electric: „Dacă ești utilizator, automat trebuie să determini dacă ai priză de pământ sau nu, în momentul în care soliciți să se instaleze un sistem fotovoltaic. Te duci lângă casă și vezi dacă iese o platbandă din pământ sau vezi piesa de separație sau echipotențializare – acestea sunt obligatorii, doar că din păcate nu le regăsim în marea majoritate a caselor pentru că sunt costisitoare sau poate că instalațiile electrice nu au fost făcute de electricieni atestați”.

Specialiștii spun că, pentru siguranța noastră, totul trebuie făcut ca la carte pe parcursul întregului proces – de la proiectare la execuție. Orice instalație electrică trebuie făcută cu instalatori autorizați de Autoritatea de reglementare în domeniul energiei, iar lista lor se regăsește pe site-ul instituției – anre.ro.

110.000 de români își produc singuri energia

Victor Gavrilă, manager în cadrul „Energia Ta”: „Trebuie să fie atestat ANRE grad 2, proiecte și executare joasă tensiune. Este o diferență foarte mare – acel buletin de măsurare costă cam 250 de lei, iar realizarea unei noi instalații – cel puțin 3.000 lei și dacă sunt dubii în privința instalatorului, să cerem și a doua opinie, ca la doctor”.

Și tot la ANRE facem reclamație dacă suntem nemulțumiți de firma cu care lucrăm.

Din nefericire au existat cazuri în care firme diferite au verificat instalația aceleiași case, iar rezultatele au fost și ele diferite. Uneori, după un rezultat greșit, proprietarul poate fi nevoit să realizeze o nouă împământare a casei, deși cea existentă este bună.

Există și firme se ocupă de mentenanța panourilor, inclusiv de curățarea lor. Astfel de servicii profesionale pornesc de la 7 lei/mp, fotovoltaicele necesitând o curățare cel puțin o dată pe an.

Acum, 110.000 de români își produc singuri energia. Însumată puterea lor instalată e cât cea de la Centrala de la Cernavodă.

Investiția în sistemul fotovoltaic pentru actualii prosumatori a fost în medie 26.000 de lei, incluzând subvenția statului acordată prin programul Casa Verde.

Articol recomandat de sport.ro


A murit Ruxandra Dumitrescu, numărul 9 devenit un idol la Panathinaikos! Grecii i-au retras tricoul

A murit Ruxandra Dumitrescu, numărul 9 devenit un idol la Panathinaikos! Grecii i-au retras tricoul

Articol preluat de la: stirileprotv.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.