Analize

China blochează un comunicat comun al reuniunii G20 Finanţe din cauza unor divergenţe privind invazia rusă din Ucraina

1 minute necesare pentru a citi articolul

Miniştrii Finanţelor din statele membre G20 nu au reuşit sâmbătă să ajungă la un comunicat comun, la finalul unei reuniuni în India din cauza unor divergenţe cu China, pe tema războiului rus din Ucraina, transmite AFP, citată de News.ro. ”Discuţiile sunt mai dificile decât la precedentele reuniuni (ale G20 Finanţe), pentru că războiul continuă”, declară sâmbătă ministrul spaniol al Finanţelor Nadia Calviño.

China vrea să atenueze termenii folosiţi cu privire la Ucraina în ”Declaraţia comună” a G20 Finanţe, au anunţat mai mulţi oficiali la finalul negocierilor.

În acest context, un ”Comunicat comun” are puţine şansă să fie emis, declară unii oficiali, sub protecţia anonimatului. Unul dintre ei declară că ”China nu vrea să condamne Războiul” rus din Ucraina.

În 2022, la trei reuniuni precedente G20 Finanţe, în timpul preşedinţiei Indoneziei, nu s-a redactat niciun ”comunicat comun”.

China nu a susţinut şi nici nu a criticat în mod public ofensiva rusă, însă şi-a exprimat în mai multe rânduri susţinerea faţă de Moscova, împotriva sancţiuinilor care i-au fost impuse de Occident.

India, care prezidează G20 şi întreţine relaţii vechi cu Rusia, nu a condamnat nici ea intervenţia militară a Moscovei în Ucraina.

Germania şi Franţa au pledat vineri în favoarea înscrierii cuvântului ”război” în ”Comunicatul final” al G20 Finanţe.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *