AnalizeCoronavirusSporturi

”Coronavirusul, un test pentru Occident. Rezistăm împreună, ne prăbușim separat”

2 minute necesare pentru a citi articolul

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, într-un editorial pentru EuObserver, că pandemia de coronavirus testează nu doar capacitatea UE și NATO de a acționa unitar, ci și capacitatea statelor membre ale celor două organizații de a păstra intacte valorile democrației.

”Criza Covid-19 ne-a forțat să regândim conectivitatea în toate dimeniunile ei, pe ambele țărmuri ale Atlanticului. Libera circulația a oamenilor, mărfurilor și ideilor – rețeaua nervoasă care menține lumea în mișcare – se confruntă cu regrese surprinzătoare. Aceste vremuri de nesiguranță și rețineri pot împiedica democrațiile să prospere și pot duce la inevitabile, chiar dacă temporare, limitări ale societăților noastre democratice”, scrie Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației românești susține că Uniunea Europeană trebuie să se asigure că valorile democratice vor rămâne intacte după depășirea crizei sanitare.

”Trebuie să acționăm pentru a proteja structura socială a interdependenței democratice, să păstrăm libertatea de circulație a bunurilor esențiale și să furnizăm perspective reale pentru reluarea libertății de mișcare a oamenilor cât mai repede cu putință (…) Dacă măsurile interne sunt de o importanță critică pentru a menține îngrijorările la niveluri ce pot fi gestionate, conducerea comună, solidaritatea și cooperarea vor modela până la urmă deznodământul și vor ajuta ca democrațiile noastră să iasă mai puternice din criză”, susține ministrul român de Externe.

El a dat exemplul repatrierii a sute de mii de cetățeni europeni și americani care a fost posibilă doar prin adoptarea unor decizii în comun și a cooperării strânse. În interiorul UE au fost menținute coridoare vitale de transport, iar granițele au rămas deschise pentru transporturile de echipament medical.

La nivelul NATO, Aurescu a menționat faptul că Unitatea Multinațională de Transport Strategic a fost utilizată în premieră de către România pentru a importa materiale medicale din Coreea de Sud.

”Împreună rezistăm, divizați ne prăbușim. Nu ne permitem să acționăm divizat și nici să ne diminuăm democrațiile”, crede Bogdan Aurescu.

”Cetățenii noștri trebuie să aibă sentimentul, acum când sunt împovărați de insecuritate pe atâtea nivele, că se pot baza deplin pe instituțiile europene și euroatlantice, ca pe  propriile familii, pentru reconsolidarea sentimentul de încredere și securitate”, a mai scris Aurescu.

Foto: Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *