Analize

Criza apei zguduie orașul Bengaluru, supranumit Silicon Valley al Indiei

2 minute necesare pentru a citi articolul

În orașul Bengaluru din India (fostul Bangalore), mii de oameni au alergat după cisterne, au făcut mai puține dușuri și, uneori, au lipsit de la serviciu pentru a stoca suficientă apă pentru a rezista toată ziua, notează BBC.

Metropola sudică – numită cândva paradisul pensionarilor datorită vremii răcoroase și a grădinilor luxuriante – este acum mai cunoscută ca centru info-tehnologic al Indiei, unde companii precum Infosys, Wipro și sute de start-up-uri au birouri luxoase. Dar anii de expansiune rapidă, adesea neplanificată, au avut un impact, iar orașul pare acum să explodeze la cusături.

„Se spune adesea că traficul este cea mai mare problemă din Bengaluru, dar, de fapt, apa este cea mai mare problemă”, spune activistul civic Srinivas Alavilli.

Cei 15 milioane de locuitori ai orașului Bengaluru au nevoie de cel puțin două miliarde de litri de apă în fiecare zi – peste 70% din această cantitate provine din râul Cauvery. Râul își are originea în statul Karnataka (a cărui capitală este Bengaluru) și se află de peste un secol în centrul unei dispute privind împărțirea apei cu statul vecin Tamil Nadu.

Restul de 600 de milioane de litri provine din apele subterane extrase din puțuri forate și alimentate prin intermediul cisternelor, care reprezintă un colac de salvare pentru locuitorii din zonele periferice ale orașului.

Dar musonul slab de anul trecut a redus nivelul apelor subterane, ceea ce înseamnă că noile puțuri trebuie săpate mai adânc pentru a găsi apă. Acest lucru a dus la un deficit zilnic de 200 de milioane de litri de apă.

Pentru a contracara acest lucru, oficialii au anunțat măsuri care variază de la reglementarea prețurilor la cisterne până la aplicarea de amenzi persoanelor care folosesc apa potabilă pentru grădinărit și spălarea vehiculelor. Unii experți în conservare au criticat ordinul, întrebând cum se așteaptă oficialii să „supravegheze fiecare gospodărie”.

În timp ce penuria se resimte în tot orașul, cei mai afectați sunt cei care locuiesc la periferia orașului Bengaluru, în special în 110 sate care au fost unite cu orașul în 2007.

Oamenii care locuiesc în blocuri de apartamente și în comunități închise spun că sunt forțați să își schimbe rutina, mai ales într-o perioadă în care temperaturile sunt neobișnuit de ridicate în ceea ce era odată cunoscut ca fiind unul dintre cele mai răcoroase orașe din India.

În unele apartamente, asociațiile de protecție socială a rezidenților le-au cerut oamenilor să nu-și spele mașinile mai mult de două ori pe săptămână, să folosească doar o jumătate de găleată de apă pentru a face baie și să folosească jumătate de jet de apă la toaletă.Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.