AnalizePolitica

De ce este nevoie de prelungirea stării de alertă / PSD, ALDE și Pro România vor fi responsabile pentru un eventual val doi de infectări și pentru fiecare deces dacă votează împotrivă

2 minute necesare pentru a citi articolul

Prelungirea stării de alertă permite Guvernului să intervină în continuare prin măsuri de restrângere a unor drepturi și libertăți dacă este cazul, fără a risca un atac la Curtea Constituțională. Starea de alertă permite în mod explicit adoptarea de măsuri extraordinare, cum ar fi limitarea libertății de circulație, impunerea stării de carantină etc.

Orice restricție impusă în afara stării de alertă este perfect vulnerabilă juridic. Restrângerea de drepturi și libertăți prin proiect de lege votat în Parlament sau prin alt tip de decizie administrativă ar fi pur și simplu neconstituționale. Pică la primul atac la CCR și astfel se instalează haosul, așa cum s-a întâmplat în cazul amenzilor.

Liderii PSD, ALDE și PRO România au anunțat deja că vor vota împotriva prelungirii stării de alertă după 15 iunie, în ciuda apelurilor lansate de președintele Iohannis, de guvernul Orban, dar mai ales ignorând total realitatea din teren și argumentele specialiștilor din sănătate. PSD pare să fi dat puțin înapoi, anunțând înaintea ședinței de azi, prin vocea lui Robert Cazanciuc, că partidul vrea un raport din partea guvernului cu argumente.

Nu este nevoie de nimic din toate acestea pentru a te manifesta responsabil. Puțin realism ar fi suficient pentru a înțelege că suntem încă expuși, că epidemia n-a trecut și că este nevoie de maximă prudență. Experiența altor țări (China, Coreea de Sud, Germania) arată că după relaxare a crescut numărul cazurilor de infectare. În condițiile apariției unor noi focare de infecție, orice guvern are nevoie de pârghii largi de intervenție.

Opoziția susține că, sub pretextul epidemiei, guvernul  Orban vrea prelungirea starea de alertă pentru a face în continuare achiziții directe în contul clientelei de partid, ocolind astfel regulile licitației. Dacă așa stau lucrurile, opoziția n-are decât să ceară eliminarea achizițiilor publice din viitorul act administrativ sau lege prin care se va prelungi starea de alertă, dar și aici trebui să-și asume niște riscuri.

Dacă un spital sau mai multe vor avea nevoie urgentă, de pe azi pe mâine, de anumite materiale sau echipamente medicale în cazul izbucnirii unor focare, atunci trebuie spus că din cauza PSD, ALDE și PRO România aceste achizții rapide care ar putea salva vieți nu se pot face.

La fel cum trebuie spus clar și repetat la infinit că, dacă PSD, ALDE și PRO România nu vor vota în Parlament prelungirea stării de alertă și nu-i vor oferi Guvernului un cadru legal cu ajutorul căruia să poată interveni în situații critice, atunci un eventual val doi de îmbolnăviri și decese trebuie pus în mod apăsat în contul opoziției iresponsabile.

Fiecare nou caz, fiecare deces care depășește media rezonabilă va trebui trecut în contul celor trei partide care azi se cațără pe exasperarea legitimă a unei părți din societate pentru o mână de voturi.

USR a ezitat până azi să adopte o poziție clară, dar dacă se vor alătura celor trei partide vor pica un test important de responsabilitate politică în vremuri dificile. L-am auzit deja pe Barna vorbind despre inutilitatea purtării maștii în spații închise, la fel ca alți populiști de carieră. Or, proba maturității politice se dă mai ales în situații critice.

La fel cum PNL și Klaus Iohannis au fost criticați, pe bună dreptate, la începutul epidemiei că au ezitat să intervină din calcule electorale, visând mai departe la anticipate, și acum trebuie spus că opoziția se comportă iresponsabil, tot cu gândul la viitoarele alegeri, sperând că astfel va da satisfacție unei părți din populație.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *