Analize

De ce încearcă Rusia atât de mult să captureze micul oraș ucrainean Bahmut?

4 minute necesare pentru a citi articolul

Forțele rusești încearcă să cucerească Bahmut, un oraș din regiunea ucraineană Donețk, de cel puțin șapte luni. Dar, în ultimele săptămâni, bătălia din interiorul și din jurul orașului a devenit una dintre cele mai aprige din cele nouă luni de război din Ucraina, și nimeni nu înțelege exact care sunt motivele Rusiei, scrie The Moscow Times.

Bahmut, care se află deasupra unei vaste mine de sare și este renumit pentru crama sa din epoca sovietică, a fost grav avariat – și în unele părți distrus în totalitate – de bombardamentele constante.

Determinarea Rusiei de a cuceri Bahmut i-a nedumerit pe mulți observatori, care pun la îndoială angajamentul uriaș al Moscovei în ceea ce privește resursele alocate luptei, în ciuda lipsei relative de importanță strategică a orașului.

The Moscow Times analizează de ce Kremlinul ar putea fi atât de dornic să captureze orașul.

Ce atracție are Bahmut pentru forțele armate ruse?

Cucerirea orașului Bahmut ar oferi Rusiei un punct de sprijin mic, dar strategic pentru a lansa o ofensivă mai amplă împotriva orașelor Sloviansk și Kramatorsk, aflate sub controlul ucrainenilor, la nord.

Bahmut se află, de asemenea, pe o autostradă crucială care trece în diagonală prin regiunile ucrainene Donețk și Lugansk.

Dar concentrarea Rusiei asupra orașului i-a nedumerit totuși pe analiști, care subliniază că bătălia pentru cucerirea Bahmut a costat scump Moscova atât în oameni, cât și în echipamente.

„Nimeni nu înțelege cu adevărat semnificația Bahmut”, a declarat analistul de apărare Konrad Muzyka de la Rochan Consulting, cu sediul în Polonia.

„Nimeni nu poate explica cu adevărat (…) de ce rușii luptă cu atâta ferocitate pentru el”.

Un posibil motiv pentru care Rusia folosește atât de mulți oameni și resurse în această bătălie este că a devenit o chestiune de prestigiu militar – după luni de zile în care a încercat să cucerească orașul, Moscova este reticentă în a se recunoaște învinsă.

„Rusia luptă de atât de mult timp, încât se gândește că ar putea foarte bine să facă tot ce poate pentru a captura Bahmut”, a declarat Muzyka pentru The Moscow Times.

Ce trupe rusești conduc asaltul?

Luptele sunt conduse de compania rusească de mercenari Wagner, susținută de artileria rusă, de unități de soldați mobilizați și de puterea aeriană.

Condusă de omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, Wagner angajează mercenari, inclusiv mii de persoane recrutate din închisorile rusești, și și-a văzut profilul crescând foarte mult de când a început invazia Ucrainei.

„Când Wagner desfășoară atacuri [în Bahmut], primul val este format din foști deținuți, al doilea din militari ruși mobilizați, apoi al treilea val este format din trupele regulate ale Wagner”, a declarat Muzyka.

Cu toate acestea, atacurile frontale efectuate de forțele rusești în Bahmut și în jurul acestuia au fost, până acum, în mare parte respinse de armata ucraineană.

„Este ca o bandă rulantă”, a declarat un mitralior ucrainean desfășurat în Bahmut într-un interviu acordat săptămâna trecută Financial Times.

Ce are de câștigat Wagner de pe urma cuceririi Bahmut?

După o serie de eșecuri jenante în ultimele luni, armata rusă pare să se afle sub o presiune tot mai mare din partea Kremlinului pentru succes pe câmpul de luptă.

În cazul în care Wagner va captura în cele din urmă Bahmut, aceasta ar marca o victorie semnificativă pentru grupul de mercenari și ar spori reputația lui Prigojin pe plan intern, potrivit lui Mark Galeotti, expert în securitate rusă la University College London.

„Exista un fel de rațiune militară atunci când rușii încercau să avanseze… dar de mult timp a fost vorba mai mult de o mentalitate sângeroasă și de dorința – nevoia – lui Prigojin de a obține o victorie”, a declarat Galeotti pentru The Moscow Times.

Cum au fost luptele?

Fotografiile și înregistrările video din Bahmut arată pagubele mari suferite de oraș și de infrastructura acestuia în urma multor luni de bombardamente.

În discursul său săptămânal de vineri, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că „din toate punctele de vedere, ocupanții au distrus Bahmut – încă un oraș din Donbas pe care armata rusă l-a transformat în ruine pârjolite”.

Se estimează că mai puțin de 10.000 de civili – mulți dintre ei fără electricitate și apă – au rămas în orașul a cărui populație de dinainte de război era de aproximativ 70.000 de locuitori.

În timp ce luptele propriu-zise au implicat utilizarea artileriei grele, au existat și lupte de stradă la stradă. Iar imaginile recente ale pădurilor devastate și ale tranșeelor pline de noroi din jurul Bahmut au provocat comparații cu Frontul de Vest din Primul Război Mondial.

Va reuși Rusia să captureze Bahmut?

Metru cu metru, forțele Wagner s-au apropiat de oraș în ultimele săptămâni.

Flancate de forțele rusești convenționale la nord și la sud, trupele de atac au făcut un avans semnificativ la sfârșitul lunii trecute în jurul satului Opytne. Cu toate că, de atunci, se pare că nu au reușit să valorifice aceste câștiguri teritoriale.

Pentru a cuceri orașul ar fi nevoie de înfrângerea unora dintre cele mai experimentate unități ucrainene în luptă.

Și, din punct de vedere militar, este puțin probabil ca preluarea orașului Bahmut să deschidă calea unor noi progrese rusești.

„Capturarea orașului este puțin probabil să aibă un mare impact asupra situației operaționale generale”, a rezumat Muzyka.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *