Analize

De la „vina lui Putin” la „adorația” pentru liderul suprem (reportaj AFP)

3 minute necesare pentru a citi articolul

Cratere de bombe, case avariate, locuitori șocați: rebeliunea armată a mercenarilor lui Wagner și-a lăsat amprenta în zona rurală a Rusiei, la sute de kilometri de frontul ucrainean, potrivit unui reportaj AFP, citat de boursorama.com.

Sâmbăta trecută, la ordinele liderului lor Evgheni Prigojin, coloane de vehicule ale grupului Wagner au plecat din sud-vestul Rusiei spre Moscova. Scopul lor: răsturnarea comandamentului militar acuzat de minciună și incompetență în Ucraina.

Revolta este una dintre cele mai grave amenințări cu care s-a confruntat Vladimir Putin în cele peste două decenii la putere. Dar, după 24 de ore de negocieri, Evgheni Prigojin le-a ordonat oamenilor săi să se întoarcă și a plecat în exil în Belarus.

În timpul acestei acțiuni fulger, au izbucnit ciocniri între Wagner și armata regulată în regiunea Voronej, la 450 de kilometri sud de capitala rusă, o zonă agricolă renumită pentru pământul său fertil.

„Se auzea zgomotul unui avion care trecea pe lângă noi, dar nu l-am văzut. S-a învârtit în jurul lui, apoi s-a auzit un șuierat și o prăbușire puternică, apoi o a doua”, povestește Liubov, 65 de ani, infirmieră la spitalul din orașul Anna, aflat la o oră și jumătate de mers cu mașina de Voronej.

„Oamenii spun că ferestrele lor au fost spulberate. Noi avem o casă departe (de oraș), a căzut tencuială din tavan”, a declarat pentru AFP această doamnă, în timp ce aștepta în stația de autobuz.

„Nu avem nevoie de război aici, nu avem nevoie de nimic”, a adăugat ea. „Dar cred că totul va fi bine, pentru că îl avem pe Putin în această țară, îl respect, îl ador, este un om inteligent”, a încheiat ea râzând, cu umbrela în mână.

„Atentate cu bombă”

La periferia orașului, mai multe cratere mari de bombă erau vizibile sub o șosea a cărei gardă de protecție fusese smulsă. Copaci și un stâlp de electricitate au fost doborâți de explozie.

Evgheni Prigojin a declarat că grupul Wagner, cu o experiență amplă de luptă, a doborât mai multe avioane ale armatei ruse și că doi dintre oamenii săi au fost uciși și mai mulți răniți. Putin a recunoscut moartea mai multor piloți, dar nu a dat nicio cifră.

În satul Elizavetovka, într-o altă parte a regiunii Voronej, 19 case au fost avariate de focuri de armă.

„Au fost împușcături și bombardamente. Slavă Domnului că era foarte devreme (sâmbătă) și oamenii dormeau”, a declarat un locuitor, sub rezerva anonimatului.

Un oficial al guvernului local a cerut apoi ca AFP să părăsească satul, spunând că nu dorește să arate o imagine „negativă” a zonei pentru presa străină.

În capitala regională, Voronej, un depozit de combustibil a luat foc în apropierea unui drum principal din acest oraș cu un milion de locuitori în timpul rebeliunii, provocând un incendiu uriaș. Rezervoarele carbonizate erau încă vizibile marți.

„Vina lui Putin”

Locuitorii intervievați de AFP erau divizați. Unii laudă acțiunea Kremlinului și consideră că criza a fost rezolvată. Dar alții încă nu se simt în siguranță, iar unii chiar susțin revolta lui Evgheni Prigojin.

„El are dreptate. Toată lumea îl susține, dar le este prea frică să o spună”, spune o femeie din Voronej, care a vorbit, de asemenea, sub rezerva anonimatului, de teama represiunii masive guvernului.

„Vorbim despre asta în mașină, în bucătărie, dar nimeni nu spune nimic (în public), nici măcar pe internet, pentru că sunt prea speriați. Poți ajunge la închisoare pentru asta”, subliniază ea.

Inna, un psiholog pensionar în vârstă de 60 de ani, spune că, atunci când a auzit despre revolta lui Wagner, a avut un singur reflex: să se grăbească la magazin pentru a cumpăra alimente și a se aproviziona în caz de probleme.

Pentru ea, nu există „nimic liniștitor”, în ciuda sfârșitului oficial al crizei. „Există încă incertitudine și neîncredere în ceea ce se întâmplă”, spune această femeie cu un aer îngrijorat, așezată pe o bancă în centrul orașului Voronej.

O locuitoare a declarat pentru AFP că este total împotriva unei intervenții militare în Ucraina. „Eu vreau doar pace. Cred că este vina lui Putin. El a scos la iveală tot întunericul din viață”.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.