AnalizeSporturi

Dintr-o tabără de refugiați de război liberieni a ajuns cel mai tânăr star al Champions League

2 minute necesare pentru a citi articolul

Alphonso Davies are doar 19 ani, dar într-o singură lună a devenit unul dintre cei mai urmăriți tineri fotbaliști ai momentului. Fotbalistul canadian de origine liberiană s-a impus în doar un an în echipa de cinci stele a lui Bayern Munchen. Reprofilat fundaș stânga la bavarezi, Davies a strălucit în meciul câștigat cu 8-2 în fața Barcelonei.

Dar povestea adolescentului care impresionează acum lumea fotbalului a început extrem de trist. Alphonso s-a născut în Ghana, într-o tabără de refugiați de război. Părinții săi fugiseră din calea conflictului militar intern care a produs zeci de mii de victime în Liberia natală. O Liberie care, paradoxal, e condusă acum de președintele George Weah – un fost mare fotbalist al anilor 90 de la AC Milan.

”Ca să supraviețuiești în Liberia în acei ani trebuia să ai o armă. Noi nu am vrut să trăim așa și am plecat”, a povestit tatăl fotbalistului pentru publicația spaniolă Marca. Au ajuns în tabăra de refugiați din Buduburam (Ghana). Acolo s-a născut micuțul Alphonso Boyle Davies, la 2 noiembrie 2000. A crescut fără școală, grădiniță și alte atribute ale unei vieți normale, căci traiul în tabăra de refugiați era dur, plin de privațiuni.

În 2005, familia Davies a avut șansa vieții: s-a calificat într-un program pentru imigranți al guvernului canadian și a emigrat în Edmonton. A doua schimbare de țară, prima schimbare de continent. ”Programul de integrare a imigranților inițiat de Canada a dovedit că poate schimba multe vieți în bine”, avea să spună, peste ani, primul antrenor de fotbal al viitorului star canadian.

A fost șansa micuțului Alphonso, care nu a scăpat însă de greutăți: a trebuit să meargă la școală, dar și să aibă grijă deseori de frățiorul mai mic, pentru că părinții aveau câte două joburi pentru a-și întreține copiii.

Cu realitatea hâdă a războiului rămasă în urmă, Alphonso s-a înscris la cursurile de fotbal ale unei organizații canadiene care se adresează copiilor ce nu au posibilitatea de a-și cumpăra singuri echipament sau de a fi transportați de părinți la meciuri și antrenamente. Cariera lui viitoare e încă o dovadă că sistemul canadian de protecție socială este eficient.

Din momentul primei înrolări într-o echipă, cariera lui Davies a decolat. A jucat pentru echipe din Edmonton și Vancouver, iar în 2016 a devenit cel mai tânăr jucător din liga profesionistă nord-americană (MLS). Nu doar tinerețea, ci și eficiența jocului său au atras atenția multor cluburi europene de prin-rang, printre care Chelsea, Manchester United și Liverpool.

Tânărul și familia sa au ales însă Bayern Munchen, atrași de proiectul de viitor prezentat de bavarezi. Era ianuarie 2019, iar suma de transfer era de circa 20 de milioane de euro, cel mai scump transfer realizat până la acel moment de un fotbalist din MLS.

A urmat a treia schimbare de țară pentru familia Davies și a doua mutare pe un nou continent. Tânărul a cărui familie fugise de război se pregătea pentru luptele mult mai plăcute din fotbalul de top. Lui Alphonso i-a trebuit mai puțin de un an să se impună în prima echipă a marelui Bayern, dar și în inima suporterilor. ”Nu doar stilul său seduce, ci și personalitatea lui modestă și agreabilă”, spune Karl-Heinz Rummenigge, fostul star al fotbalului german și actual conducător al lui Bayern.

VIDEO: Momentul în care Alphonso Davies trece de câțiva catalani și centrează pentru golul care a îngenuncheat definitiv FC Barcelona

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *