Analize

Doi bebeluşi gemeni americani, născuţi de o mamă surogat din Donbasul ucrainean, evacuaţi dintr-un orfelinat de la Sankt Petersburg cu ajutorul unui ONG

2 minute necesare pentru a citi articolul

Doi bebeluşi gemeni americani – născuţi de către o mamă surogat care a fugit din calea Războiului rus din Ucraina şi a născut la Sankt Petersburg – au fost evacuaţi dintr-un orfelinat din această metropolă rusă şi predaţi părinţilor lor americani, anunţă Project Dynamo, un ONG însărcinat cu această operaţiune, relatează AFP, citată de News.ro.

Gemenii – un băiat şi o fată – au fost ”salvaţi” marţi, în urma primei misiuni pe teritoriul Rusiei a Project Dynamo, a anunţat miercuri într-un comunicat organizaţia, înfiinţată de către veterani militari, în 2021, cu scopul de a ajuta la evacuarea unor americani şi aliaţi afgani la retragerea militară haotică a NATO din Afganistan.

Copiii nu au fost ”răpiţi”, ci au fost evacuaţi prin ”contacte” din Rusia, a declarat AFP Peter D’Abrosca, un purtător de cuvânt al ONG-ului, cu sediul la Tampa, în Florida.

Mama surogat trăia în Donbas, o regiune din este Ucrainei devastată de război din 2014.

Din cauza confruntărilor armate, ea a fugit mai întâi în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, iar apoi la Sankt Petersburg, unde a născut la începutul lui septembrie doi gemeni, un băiat şi o fată, se arată în comunicat.

Bebeluşii au fost trimişi într-un orfelinat din Sankt Petersburg, iar părinţii – un cuplu din Texas care a cerut protecţia anonimatului – încercau să-i recupereze de atunci, însă fără succes.

Părinţii au contactat ONG-ul, iar unul dintre fondatorii acestuia, Bryan Stern, s-a dus în Estonia pentru a pune pe picioare o misiune, din oraşul Narva, la frontiera cu Rusia.

Organizaţia nu precizează în comunicat cum au fost ”extraşi” bebeluşii, anunţând doar că ”misiunea a luat o săptămână să fie pusă pe picioare şi a durat o zi”.

Bryan Stern, citat în acest comunicat, ”mulţumeşte profund” serviciilor consulare ale ambasadelor Statelor Unite de la Moscova şi de la Tallinn, fără să facă alte precizări.

Întrebat despre ajutorul oferit de către ambasadele americane, purtătorul de cuvânt al ONG-ului s-a limitat să răspundă că acestea ”şi-au jucat rolul”.

Departamentul de Stat american, contactat de AFP, nu a dezminţit.

”Din motive de respectarea vieţii private, nu vom face alte comentarii în acest stadiu”, a subliniat el.

Naţionalitatea americană este acordată în mod automat copiilor cuplurilor americane născuţi în străinătate de către mame surogat sau prin fecundare în vitro, cu condiţia ca cel puţin unul dintre cei doi părinţi să aibă legături biologice cu bebeluşul.

sursa: News.ro

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.