Analize

Doi ruși au cerut azil în SUA, după ce au traversat Strâmtoarea Bering, ce separă Rusia de Alaska / Surse de la Kremlin spun că până la 700.000 de ruși ar fi părăsit țara de când Putin a anunțat mobilizarea parțială

2 minute necesare pentru a citi articolul

Doi cetățeni ruși au fost reținuți de oficialii americani după ce au ajuns cu o ambarcațiune mică pe insula St Lawrence din Alaska, relatează BBC.

Potrivit celor doi senatori americani care reprezintă acest stat, bărbații au debarcat pe o plajă din satul Gambell și au cerut azil în țară.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) a declarat că cererea de azil a celor doi este în curs de procesare.

Gambell – unde locuiesc mai puțin de 500 de rezidenți permanenți – se află pe promontoriul nord-vestic al insulei St Lawrence. Insula este situată la aproximativ 36 mile (56 km) de Peninsula Chukchi din Rusia, ceea ce înseamnă că este mai aproape de Rusia, decât de partea continentală a Alaskăi. Potrivit presei locale, locuitorii din Gambell pot vedea teritoriul rusesc al Siberiei de cealaltă parte a mării.

Un funcționar local al orașului a declarat pentru postul de știri KTUU că bărbații au navigat acolo din orașul Egvekinot din nord-estul Rusiei, o călătorie de aproximativ 480 km pe mare, iar de atunci au fost scoși de pe insulă cu avionul.

DHS a precizat că bărbații au ajuns la țărm „cu o barcă mică marți” și au fost transportați cu avionul la Anchorage, cel mai mare oraș din Alaska, pentru „verificare și control”.

Miercuri, la o conferință de presă, guvernatorul statului Alaska, Mike Dunleavy, a declarat că sosirea lor „a fost o surpriză pentru noi”.

„Nu anticipăm un flux continuu de indivizi sau o flotilă de indivizi. Nu avem niciun indiciu că se va întâmpla așa ceva, așa că s-ar putea să fie o situație izolată”, a adăugat el.

Senatorul de Alaska Dan Sullivan a declarat că liderii comunității din Gambell l-au contactat în legătură cu sosirea bărbaților marți.

Sullivan a declarat că a îndemnat autoritățile federale „să aibă un plan pregătit… în cazul în care mai mulți ruși vor fugi în comunitățile din Strâmtoarea Bering din Alaska”.

„Acest incident arată clar două lucruri: în primul rând, poporul rus nu vrea să lupte în războiul de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei. În al doilea rând, având în vedere proximitatea Alaskăi față de Rusia, statul nostru are un rol vital în asigurarea securității naționale a Americii”, a scris el într-o declarație de joi.

Colega sa din acest stat, senatoarea Lisa Murkowski, a declarat că incidentul „subliniază necesitatea unei poziții de securitate mai puternice în zona arctică a Americii”.

Amândoi au făcut presiuni pentru extinderea capacităților de apărare strategică și a infrastructurii în stat pentru a combate amenințările pe care Rusia le reprezintă în regiune.

Citând o sursă de la Kremlin, un raport al Forbes Russia din această săptămână susținea că până la 700.000 de oameni ar fi părăsit țara de când președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială a trupelor la 21 septembrie.

Exodul în masă are loc în condițiile în care trupele rusești s-au confruntat cu pierderi grele și înfrângeri zdrobitoare pentru moral pe câmpul de luptă.

Dar, în timp ce majoritatea bărbaților au fugit pe uscat în Kazahstanul vecin, Georgia și Finlanda, precum și în alte țări europene, sosirile în Alaska reprezintă o premieră.

Citește și…

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *