Analize

Donald Trump şi Emmanuel Macron vor să organizeze o reuniune extraordinară a membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate pe tema combaterii COVID-19

2 minute necesare pentru a citi articolul

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său francez Emmanuel Macron doresc să organizeze o reuniune extraordinară a membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate, în sistem videoconferinţă, pe tema combaterii epidemiei COVID-19 în zonele de conflict, într-un moment în care instanţa onusiană este complet blocată, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

Donald Trump şi Emmanuel Macron „au vorbit despre organizarea în curând a unei reuniuni a celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia)” pentru a spori cooperarea în cadrul ONU în scopul „combaterii pandemiei”, au indicat vineri Casa Albă şi Palatul Elysée.

„Acest organism s-a divizat în ultimii ani, ar fi un semnal important în confruntarea cu această criză”, a comentat vineri seara preşedinţia franceză, subliniind că un astfel de summit ar fi „cu totul excepţional”, cele cinci ţări ne mai întâlnindu-se la vârf într-o criză.

Consiliul de Securitate este paralizat de câteva săptămâni de opoziţia dintre SUA şi China privind originea virusului, aspect pe care Washingtonul doreşte să îl evidenţieze în orice discuţie sau document la nivel ONU. Rusia şi China sunt, de asemenea, reticente în privinţa abordării de către Consiliului de Securitate, responsabil cu pacea şi securitatea mondială, a dosarului COVID-19 care, până în prezent este, în esenţă, de natură sanitară şi economică. Pentru Beijing, este suficient să se vorbească despre pandemie în timpul discuţiilor Consiliului cu privire la diferitele conflicte aflate în derulare, fără a fi nevoie ca aceasta să devină un subiect transversal, a explicat un diplomat sub protecţia anonimatului.

Săptămâna trecută, preşedintele francez a anunţat pregătirea „unei iniţiative importante” cu omologul său american, fără a da detalii.

Preşedintele Franţei şi-a sunt omologii din cadrul Consiliului de Securitate pentru a discuta o rezoluţie care să susţină apelul secretarului general al ONU privind o „încetare imediată şi globală a focului” în zonele de conflict şi pentru a organiza „accesul la populaţia civilă şi evitarea răspândirii epidemiei în aceste zone”, a precizat Palatul Elysée.

Dar disputa dintre SUA şi China s-a intensificat, a împărtăşit AFP vineri un diplomat, sub protecţia anonimatului.

O videoconferinţă în cinci ar putea contribui la deblocarea situaţiei, speră Franţa, care doreşte o cooperare internaţională rapidă în faţa epidemiei. „Aceasta este esenţa mandatului Consiliului de Securitate”, susţine Parisului.

Această paralizie i-a determinat pe ceilalţi zece membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate să solicite joi, la iniţiativa Germaniei, organizarea unei reuniuni pe tema COVID-19 în care să aibă loc o prezentare asupra pandemie din partea secretarului general Antonio Guterres.

Guterres a declarat vineri că această întâlnire ar putea avea loc săptămâna viitoare. Încă nu a fost stabilită o dată şi această sesiune ar putea avea loc după summitul membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate, dorit de SUA şi Franţa.

sursa foto: Facebook

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *