Analize

Egiptul și Turcia numesc ambasadori, o premieră în ultimii zece ani

1 minute necesare pentru a citi articolul

Egiptul și Turcia au anunțat marți că au numit ambasadori la Ankara și, respectiv, Cairo, pentru prima dată în ultimii zece ani, acesta fiind cel mai recent semn al unei încălziri a relațiilor diplomatice, scrie Le Figaro.

Ministerele de externe de la Cairo și Ankara au raportat „îmbunătățirea relațiilor diplomatice” între cele două țări „la nivel de ambasadori”, adăugând că egipteanul Amr Elhamamy a fost numit la Ankara, iar turcul Salih Mutlu Sen la Cairo.

„Dorință reciprocă de a dezvolta relațiile bilaterale”

Această măsură reflectă „dorința reciprocă de a dezvolta relațiile bilaterale”, au adăugat ministerele, în două comunicate de presă separate. Aceste numiri marchează o apropiere între președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Relațiile au fost întrerupte în urmă cu zece ani, când Abdel Fattah al-Sissi, pe atunci ministru egiptean al apărării, l-a răsturnat pe predecesorul său islamist Mohamed Morsi, aliat al Turciei și membru al mișcării Frații Musulmani. La acea vreme, Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu ar vorbi niciodată cu „cineva” ca Abdel Fattah al-Sissi, care a devenit președinte al celei mai populate națiuni din lumea arabă în 2014.

Primele semne ale unui dezgheț în relații au apărut în mai 2021, când o delegație turcă s-a deplasat în Egipt pentru a discuta posibilitatea unui acord între cele două țări.

 

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.