Analize

Eșec în box-office pentru primul film de propagandă rusesc despre războiul din Ucraina, care rulează în cinematografe cu sălile goale/ Cât a costat ”The Witness”

2 minute necesare pentru a citi articolul

Lansarea primului lungmetraj despre invazia Rusiei în Ucraina, care a avut premiera în întreaga ţară la 17 august, vine în contextul în care autorităţile ruse au anunţat că intenţionează să stimuleze producţia de filme care glorifică acţiunile Moscovei în Ucraina, scrie The Guardian, citat de News.ro. 

Însă „The Witness” (”Martorul”) este un eşec de box-office. Cu un buget de 200 de milioane de ruble (1,5 milioane de lire sterline), filmul a avut încasări de mai puţin de 14 milioane de ruble (110.000 de lire sterline) în primele două săptămâni, iar spectatorii din întreaga ţară au raportat săli de cinema goale.

În cele două ore de proiecţie, filmul acoperă un spectru larg de falsuri pe care Kremlinul le-a folosit pentru a-şi justifica invazia în Ucraina. În ajunul invaziei, Vladimir Putin a declarat că Moscova trebuie să îşi „denazifice” vecinul, minciuna că Ucraina a fost infiltrată de „nazişti” periculoşi.

„The Witness” se concentrează pe un personaj fictiv numit Daniel Cohen, un apreciat violonist belgian care ajunge la Kiev pentru a concerta în februarie 2022, cu câteva zile înainte ca trupele ruseşti să intre în Ucraina.

În timp ce Rusia îşi lansează războiul, Cohen este prins în lupte, fiind martor la o serie de „crime inumane şi provocări sângeroase ale naţionaliştilor ucraineni”, potrivit The Guardian.

La un moment dat, un comandant ucrainean este văzut plimbându-se cu un exemplar „Mein Kampf”, în timp ce alţi soldaţi ucraineni îi jură credinţă lui Adolf Hitler. În calitate de martor al acestor orori de nedescris, Cohen îşi propune să spună lumii „adevărul” despre acest conflict.

Rusia are o lungă istorie, sub conducerea lui Putin, de promovare a filmelor de propagandă. La scurt timp după ce Moscova a anexat ilegal Crimeea, ministerul Culturii din ţară a finanţat filmul „Crimea”, care a justificat confiscarea peninsulei. Creatorii săi au declarat că ideea filmului a venit direct de la Serghei Şoigu, ministrul Apărării.

Nu mult mai târziu, o comedie romantică sponsorizată de stat, „The Crimean Bridge” – despre Podul Kerci, proiectul de prestigiu al lui Putin – a fost scrisă de Margarita Simonian, redactor-şef al reţelei RT, finanţată de guvern. La fel ca „The Witness”, ambele filme au fost dezastre de box-office şi au primit recenzii dureroase din partea criticilor independenţi.

„Cultura Z pur şi simplu nu are oameni talentaţi”, a declarat criticul Mihail Kozirev, folosind un termen popular pentru a se referi la creativii care s-au alăturat simbolului rusesc pro-război Z.

Încă de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, sute de cineaşti, scriitori şi cântăreţi proeminenţi au părăsit ţara, un exod care a făcut o paralelă cu navele filosofilor sovietici din 1922 – bărci care au dus în exil unii dintre cei mai importanţi intelectuali ruşi.

sursa: News.ro, Photo 252915943 | Broken © Viktoriia Kotliarchuk | Dreamstime.com

Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.