AnalizeCoronavirus

Eu cred că nu a înțeles cum funcționează acest sistem informatic

2 minute necesare pentru a citi articolul

Presa suceveană relatează, marți, că medicului epidemiolog Manuela Trifan i-a încetat mandatul de director la Direcției de Sănătate Publică Suceava, iar potrivit Digi24, motivul ar avea legătură cu delcarațiile pe care Trifan le-a lansat în spațiul public. Mai precis, aceasta a afirmat că numărul de cazuri de Coronavirus, raportat de Grupul de Comunicare Strategică, pentru județul Suceava, ar fi fost greșit.

În data de 15 apilie, Trifan relata pentru Monitorul de Suceava că de la începutul pandemiei, pentru județul Suceava au fost efectuate 6.141 de teste, fiind confirmați pozitiv 1.706 suceveni, cifră mai mică decât cea raportată de Grupul de Comunicare Strategică. Trifan a afirmat că nu își explică de unde apare aceste diferență.

Aceeași publicație relatează marți că „detașarea medicului epidemiolog Manuela Trifan la conducerea Direcției de Sănătate Publică Suceava a încetat, iar instituția a rămas din nou fără director”.

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a declarat că a fost informat de dr. Trifan, marți după-amiază, la finalul unei ședințe la care aceasta a participat, că a primit o adresă de la Ministerul Sănătății prin care i s-a comunicat că de miercuri, 20 mai a.c., îi încetează numirea în funcție. Prefectul a precizat că încă nu știe cine va prelua funcția de director executiv interimar al DSP, până la organizarea unui concurs de ocupare a funcției – relatează Monitorul de Suceava.

Directorul INSP, Adriana Pistol, înlătură orice posibilitate ca raportările cazurilor de infecție să fie greșite, având în vedere că platforma pusă la dispoziție de STS nu permite înscrisuri greșite ori dubluri de date personale.

„Eu cred ca doamna doctor Trifan nu a înțeles cum lucreazp acest sistem informatic. Nicio raportare nu are cum să fie greșită, iar acest lucru este ușor verificabil. Doamna a tras concluzii pripite. Toate datele sunt corecte, conforme cu baza națională de date pe care o deține STS, și care nici nu ar permite să introducem o persoană de mai multe ori”, a comentat Adriana Pistol pentru Digi24.

Acesta a mai spus că este posibil ca Trifan să fi făcut referire la pacientii care nu au fost spitalizați, care s-au aflat în centre de carantină, dar că în acest moment nu există absolut niciun risc ca datele în privința pacienților infectați să nu fie conforme.

„Baza de date Conține nume, CNP, pentru toare cele 3500 de cazuri. Și dacă am dori,  nu avem cum să băgăm dublu. Absolut toare datele sunt conforme”.

STS a pus la dispoziția INSP și Ministerlui Sănătății aceastp platformă pentru înregistrarea cazurilor de Covid-19, și toate datele corespund bazei de evidență a populației.

Este adevărat că inițial numărul pacienților era trecut într-un documente de format XL, însă acestea au fost preluare și înregistrate în platforma STS:

„Tocmai, că dacă au existat erori într-un XL, platforma STS ne-a ajutat să curățăm și să corectăm. Vorbim de o baze de date, care funcțioenază pe principii foarte corecte. Nu știu eu de ce a fost destituită doamna doctor Trifan, dar vă spun că atunci când a făcut ea declarația se lucra deja cu această paltformă.  Dacă avea curiozitatea să vadă, să se uite, ar fi vazut că lucrurile sunt corecte”, a subliniat directorul INSP.

Adriana Pistor spune că nu a primit din partea nimănui vreo sarcină de a relua numărarea persoanelor infectate cu Covid-19, la Suceava.

„Nouă nu ne-a spus nimeni să renumerăm, pentru baza de date e foarte clară. Poate le-au solicitat celor de la STS să mai verifice datele,  nu știu eu asta, nouă nu ne-a cerut nimeni așa ceva”, a conchis Pistol

Sursa Foto: suceavanews.ro

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *