Analize

Facebook, condamnată în Austria pentru nerespectarea normelor privind colectarea datelor / Justiția austriacă va sesiza Curtea de Justiție a UE: „E un pas enorm”

1 minute necesare pentru a citi articolul

Justiția austriacă a condamnat compania americană Facebook pentru faptul că a informat doar parțial un utilizator în legătură cu datele colectate fără știința acestuia, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Curtea Supremă a Austriei a considerat că utilizatorul în cauză, un cunoscut activist pentru protecția datelor, Max Schrems, nu a primit din partea Facebook „toate datele brute şi informaţiile cruciale, precum baza juridică care ar permite prelucrarea datelor sale”.

Astfel, Facebook a fost condamnată de către justiția austriacă și trebuie să plătească activistului suma de 500 de euro.

De asemenea, Curtea Supremă a Austriei a fost de acord să sesizeze pentru prima dată Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) referitor la respectarea de către Facebook a cadrului juridic european privind utilizarea datelor clienților.

Max Schrems a declarat în urma procesului că decizia curții austriece „este (un pas) enorm”. Activistul se luptă de mai mult de zece ani cu practicile pe care companiile din Sillicon Valley le folosește, care, potrivit lui Schrems, ignoră „deliberat” legislația europeană privind datele personale.

ONG-ul din care Max Schrems face parte, NOYB („None Of Your Business” – „Nu este treaba voastră”) a fost fondat în anul 2018 și are ca obiectiv protejarea vieții private în mediul online în fața politicilor practicate de GAFA (Google, Amazon, Facebook și Apple).

Sursa foto: Unsplash/ Solen Feyissa

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *