Analize

”Facem totul ca să nu tragă sforile pentru agresor”/ Liderii ortodocși din Ucraina sunt cunoscuați ca simpatizanți ai Rusiei (The Guardian)

1 minute necesare pentru a citi articolul

Cei mai importanți oficiali de securitate din Ucraina au ordonat măsuri punitive împotriva a șapte clerici de rang înalt, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski, în cadrul unei acțiuni de reprimare a unei ramuri a bisericii ortodoxe care are legături de lungă durată cu Moscova, transmite The Guardian.

Clericii se numără printre liderii ortodocși cunoscuți ca fiind simpatizanți ai invaziei Rusiei în Ucraina. Zelenski a anunțat măsura în discursul său video de seară:

  • ”Facem totul pentru a ne asigura că nu există sfori disponibile pentru a fi trase de către statul agresor care ar putea face ca societatea ucraineană să sufere”.

În temeiul unui ordin emis de Consiliul de Securitate al Ucrainei, tuturor celor șapte le-au fost confiscate bunurile și sunt supuși unei interdicții privind o serie de activități economice și juridice, precum și unei interdicții de facto de călătorie.

Majoritatea ucrainenilor sunt creștini ortodocși, iar concurența a fost acerbă între ramura bisericii legată istoric de Moscova și o biserică independentă proclamată după independența față de regimul sovietic în 1991.

Biserica legată de Moscova a rupt legăturile cu biserica ortodoxă rusă după invazia din februarie, dar mulți ucraineni rămân profund suspicioși cu privire la motivele acesteia. Biserica rusă susține din toată inima invazia.

Luna trecută, Consiliul de Securitate a ordonat o anchetă privind activitățile bisericii și se are în vedere adoptarea unei legislații pentru a-i limita activitățile.

Serviciul de securitate ucrainean SBU a organizat o serie de raiduri asupra proprietăților deținute de biserica legată de Moscova și, săptămâna trecută, a acuzat un cleric de rang înalt de implicare în activități antiucrainene prin susținerea politicilor rusești în postările de pe rețelele de socializare.

 

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *