Analize

Finlanda ia în calcul să ridice un zid de-a lungul frontierei cu Rusia / Din frontiera ce separă Finlanda de Rusia de 1300 de km, proiectul prevede ca doar 260 de km să fie securizați

1 minute necesare pentru a citi articolul

După ce Finlanda a decis să închidă frontierele sale turștilor ruși, autoritățile iau acum în calcul construcția unui zid de-a lungul frontierei cu Rusia, informează RFI. Până în prezent, Helsinki nu a constatat intrări ilegale pe teritoriul său dar, autoritățile finlandeze se îngrijorează de eventuala degradare a securității pe flancul de est.

Finlanda are o frontieră comună de 1.300 de km cu Rusia, o linie invizibilă ce traversează păduri foarte dese. Imposibil și inutil, probabil, de a construi un zid pentru întreaga frontieră comună.

Proiectul prevede ca doar 260 de km să fie securizați. Mai exact, anumite tronsoane, considerate sensibile de autoritățile de la Helsinki, care, doresc să înlocuiască actualele bariere din lemn, cu, grilaje supravegheate în permanență și care vor putea fi cu greu traversate.

Propunerea a fost făcută de autoritățile de frontieră iar prim-ministra Sanna Marin a răspuns favorabil. Sefa guvernului va trimite propunerea Parlamentului deoarece, costisitoarele lucrări ar putea dura mai mulți ani.

France Presse citează avocați ruși care se declară copleșiți de numărul cererilor formulate de cetățeni ruși de a fi ajutați pentru a scăpa de mobilizarea decretată de președintele Vladimir Putin, pentru a combate în Ucraina.

Sute de mii de persoane au fugit din Rusia în Kazahstan, Georgia și în Finlanda. Alții, au rămas, în Rusia și se ascund pentru a nu fi încorporați.

Unii experți în relații internaționale se tem că decizia Finlandei de a-și consolida frontierele ar putea crește tensiunile cu Rusia. Dar, șefa Executivului de la Helsinki amintește că “există un război în Europa, iar situația este tensionată”.

Citește și…

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *