AnalizePolitica

Foști procurori cu pensii de lux, chiriași în imobile ale statului pe sume infime

3 minute necesare pentru a citi articolul

Ex-procuror general cu chirie de 300 de lei pe lună

Surse judiciare au declarat pentru Europa Liberă că trei din cei cinci pensionari ai parchetului sunt foști procurori cu funcții de conducere. Este vorba de fostul procuror general Ilie Botoș (foto sus), fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Gheorghe Muscalu și Mircea Zărie, fostul procuror adjunct al DNA.

Ilie Botoș a ieșit din activitate în octombrie 2016, la 51 de ani, cu o pensie de 24.000 de lei, echivalentul a 5.300 de euro pe lună. Între timp, aceasta a crescut, pensiile magistraților fiind indexate ori de câte ori se majorează indemnizația brută lunară a unui magistrat în activitate.

Potrivit datelor Europa Liberă, fostul procuror general al României în perioada 2003 -2006 ocupă un apartament de 124 de metri pătrați în centrul Capitalei, locuință pentru care plătește o chirie de 300 de lei pe lună.

Ultima declarație de avere a lui Botoș datează din septembrie 2016, document din care rezultă că nu deține nicio locuință pe numele său, asta după ce a ocupat zeci de ani funcția de procuror militar, poziția cea mai bine plătită în cadrul sistemului judiciar. La momentul pensionării, Botoș câștiga 205.000 de lei pe an din salariu și 27.000 de lei de la Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN).

Fără casă în proprietate, fostul procuror general avea la momentul pensionării 90.000 de dolari în cont și împrumutase aproximativ 75.000 de euro.

Ilie Botoș a demisionat în 2006, invocând motive personale. Demisia a survenit fugii lui Omar Hayssam din ţară, moment în care fostul președinte Traian Băsescu a cerut demisia mai multor funcționari de rang înalt din structurile de securitate ale țării. Ulterior, Botoş a fost şi secretar de stat în MAI în timpul Guvernului Ponta, iar în 2015 a preluat şi atribuţiile de ministru de la Gabriel Oprea, când acesta a demisionat din Guvern. Ilie Botoş a fost demis de premierul Dacian Cioloş în decembrie 2015. Cariea sa în funcții publice a început în timpul Guvernului Năstase (2001-2004).

Consilierul lui Predoiu se desfășoară în 185 mp

Fostul membru CSM Gheorghe Muscalu este în prezent consilierul ministrului justiției Cătălin Predoiu. Muscalu s-a pensionat în 2016 cu 18.000 de lei pe lună, echivalentul a 4.000 de euro.

Potrivit datelor noastre, acesta ocupă o locuință de serviciu în suprafață de 185 de metri pătrați, pentru care plătește o chirie de 443 de lei pe lună.

În ultima declarație de avere completată în 2019, fostul procuror deține două case în Cămpina și Văleni -Dâmbovița, precum și două apartamente în Constanța și București. Cel din București a fost moștenit de soție.

Consilierul pensionar al ministrului Predoiu este și director al departamentului juridic la patru societăți private. Astfel, el a câștigat în 2019 suma de 155.000 de lei de la SC MGC SA Sibiu, SC Astral SA București, SC Minerva SA București și SC Unicom SA Buzău. În plus, a mai încasat 10.000 de lei de la Institutul Național al Magistraturii (INM) și 37.000 de lei de la Universitatea Titu Maiorescu.

Precizăm faptul că Muscalu nu și-a trecut în declarațiile de avere veniturile din pensia specială de magistrat.

Gheorghe Muscalu a fost vicepreşedinte al CSM în 2014 şi şef în cadrul DIICOT. În 2005 a fost cercetat pentru favorizarea infractorului și acuzat de muşamalizarea dosarului „Cocaină pentru VIP-uri” în care era cercetat fiul omului de afaceri Ion Ţiriac.

Fost șef al DNA, pensionat de 11 ani

Al treilea procuror pensionat care deține un apartament cu chirie de la Parchetul General este Mircea Zărie, fost procuror adjunct al DNA. El este pensionat din 2009 și, potrivit datelor noastre, ocupă un apartament în suprafață de 58 de metri pătrați pentru care plătește o chirie de 132 de lei pe lună.

În ultima declarație de avere, depusă în 2009, acesta nu avea consemnată vreo locuință în proprietate.

Citește tot textul pe romania.europalibera.org

 

Sursa Foto: Europa Liberă

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *