Analize

Fostul președinte al Hondurasului, condamnat pentru trafic internațional de droguri în fața justiției americane

1 minute necesare pentru a citi articolul

Fostul președinte al Hondurasului, Juan Orlando Hernandez, a fost găsit vineri vinovat de trafic internațional de droguri de către un juriu federal din New York și riscă acum închisoare pe viață, în urma unui proces istoric în fața instanțelor americane, transmite Le Figaro.

Hernandez, care, potrivit procurorilor federali, a creat un narco-stat în timpul președinției sale de opt ani, între 2014 și 2022, a fost găsit vinovat de conspirație pentru trafic de droguri și arme, precum și de posesie de arme. Sentința va fi pronunțată la o dată ulterioară.

Potrivit acuzării, „JOH” a primit mită de milioane de dolari de la cartelurile de droguri, inclusiv de la cartelul Sinaloa, condus de celebrul traficant de droguri mexican Joaquin „El Chapo” Guzman, care a fost condamnat la închisoare pe viață de către justiția americană în 2019 și este în prezent deținut într-o închisoare de înaltă securitate.

Mita ar fi fost primită în schimbul protejării traficanților de extrădare și al furnizării de asistență militară, polițienească și judiciară pentru a asigura transportul drogurilor din Columbia către piața americană.

În timpul președinției sale, Hondurasul a devenit o „autostradă” pentru cocaina columbiană, acuză procurorii. Aceștia susțin că, între 2004 și 2022, rețeaua sprijinită de Hernandez a transportat peste 500 de tone de cocaină din Columbia către Statele Unite.Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.