Analize

Gazprom avertizează că ar putea sista o altă sursă de gaze către Europa/ Anunțul vine la câteva ore după scurgerile de gaz și exploziile de la gazoductele Nord Stream, considerate de germani și ucraineni acte de sabotaj ale rușilor

2 minute necesare pentru a citi articolul

Gazprom avertizează că o altă sursă de gaze către Europa este în pericol după scurgerile de gaz de la gazoductele Nord Stream, transmite Bloomberg. O dispută juridică ar putea face Moscova să sancționeze Naftogaz din Ucraina, mai transmite publicația citată.

Scurgeri inexplicabile deocamdată au fost detectate marți de autoritățile daneze și suedeze pe gazoductul Nord Stream 1, care a fost oprit de la începutul lunii septembrie, și Nord Stream 2, care nu a fost niciodată pus în funcțiune din cauza lipsei de autorizație ca urmare a invaziei rusești în Ucraina.

Kievul a transmis că scurgerile sunt rezultatul unui „atac terorist planificat” de Moscova, fără a prezenta vreo dovadă. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că, dacă scurgerile de gaze din conducta Nord Stream au fost cauzate de sabotaj, „este clar că acest lucru nu este în interesul nimănui”, potrivit CNN.

Oficialii germani au declarat, de asemenea, că pare a fi un sabotaj, transmite Bloomberg. Gazprom a declarat ulterior problemelor de la Nord Stream că una dintre cele două rute rămase care aduc gaz în Europa – prin Ucraina – este în pericol din cauza unei dispute juridice.

Prețul gazelor a crescut cu aproape 20%, deoarece comercianții au luat în calcul perspectiva că Europa va trebui să trăiască fără gaz rusesc în această iarnă – și nu numai.

Gazprom a declarat că o dispută juridică riscă să determine Moscova să sancționeze Naftogaz din Ucraina. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci Gazprom nu va putea plăti taxele de tranzit, a declarat compania pe Telegram, punând în pericol fluxurile.

„În practică, acest lucru va însemna o interdicție pentru Gazprom de a-și îndeplini obligațiile față de organismele sancționate în cadrul tranzacțiilor încheiate, inclusiv tranzacțiile financiare”, a spus compania.

În cazul în care livrările prin Ucraina ar fi oprite, Gazprom ar rămâne să trimită gaze doar prin conducta TurkStream către Turcia și o mână de țări europene care nu au rupt legăturile și schimburile comerciale cu Rusia.

 

Citește și…

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *