Analize

GRAFICE Procentul pacienților care reclamă că li s-a cerut șpagă în spitale crește constant de cinci luni / În ultimii doi ani, nicio îmbunătățire semnificativă

1 minute necesare pentru a citi articolul

Procentul pacienților care reclamă că li s-a cerut șpagă în spitale crește constant din luna martie, când s-a înregistrat cel mai mic nivel, potrivit datelor agregate de platforma Graphs.ro, pe baza informațiilor de pe platforma data.gov.ro.

Media la nivel național a pacienților care spun că medicii sau asistentele le-au cerut bani este de 2,06% în august față de 1,61% în martie. De menționat că procentul este calculat din cei aproximativ 30.000 de pacienți din toată țara care răspund într-o lună la chestionarul de feedback.

Mecanismul de feedback al pacientului a fost implementat din 2016 și ar trebui ca raportările pacienților să fie utilizate pentru evaluarea satisfacţiei pacienţilor, a calităţii serviciilor oferite de spitale şi pentru notificarea incidentelor de integritate.

În această perioadă, numărul pacienților care completează acest chestionar a crescut totuși de la puțin peste 2.000 în 2016 la circa 30.000 în prezent. Astfel că, deși procentul pacienților care spun că li s-au cerut bani de către personalul medical a scăzut de atunci, de la peste 5% la 2% în prezent, numărul reclamațiilor este mai mare – 117 în luna decembrie 2016 față de 656 în august 2023.

În ultimii doi ani, numărul de răspunsuri a crescut ușor, iar proporția celor care spun că li s-a cerut șpagă în spital variază cam în aceleași limite. Practic, nu se observă nicio îmbunătățire semnificativă.Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.