Analize

Încercarea lui Putin de a reafirma autoritatea Kremlinului prezintă fisuri

4 minute necesare pentru a citi articolul

La o săptămână după ce o revoltă eșuată a unui șef de mercenari i-a zdruncinat autoritatea, eforturile lui Vladimir Putin de a reafirmarea controlului său prezintă fisuri, relatează Bloomberg.

Luptele interne s-au răspândit în cadrul instituției de securitate pe măsură ce președintele rus a trecut la jucători de rang înalt considerați ar fi sprijinit revolta de 24 de ore a șefului Wagner, Evgheni Prigojin. Un general de rang înalt a fost reținut pentru pentru interogatoriu, potrivit unor persoane familiarizate cu mișcările interne.

Adversarii ministrului Apărării, Serghei Șoigu, din serviciile de securitate, au intensificat apelurile interne pentru înlăturarea acestuia, au spus sursele Bloomberg, vorbind sub rezerva anonimatului pentru a descrie evenimente care nu sunt publice. Prigojin l-a atacat în mod public pe Șoigu, un aliat de lungă durată al lui Putin, timp de luni de zile, din cauza lipsei de succes în invazia din Ucraina.

Putin și-a petrecut săptămâna încercând să liniștească electoratele cheie, cu evenimente publice televizate care au implicat militari, oameni de afaceri și alte grupuri. În timp ce sondajele au arătat că sprijinul său public a rămas puternic, îndoielile privind controlul său în rândul guvernului și în elita de afaceri s-au răspândit, au declarat persoane din interior.

Putin pretinde că a revenit la control. Elita Rusiei nu este sigură

Tulburările continue au adâncit întrebările cu privire la ceea ce ar fi putut face marșul dramatic al lui Prigojin asupra Moscovei în urmă cu o săptămână înseamnă pentru invazia lui Putin în Ucraina, care durează de 17 luni. Kievul a reînnoit apelurile pentru mai multă asistență pentru armata sa. Au existat semne din ce în ce mai mari că SUA și unii dintre aliații săi își reconsideră precauția anterioară privind trimiterea de noi tipuri de arme, în pofida temerilor legate de modul în care ar putea reacționa președintele rus.

„Este clar că Putin iese slăbit din această criză”, a declarat joi șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, „Dar un Putin mai slab este un pericol mai mare”, a adăugat el.

În timp ce oficialii occidentali au fost de acord că autoritatea lui Putin a fost erodată de evenimente, unii au sugerat că poziția sa subminată îl va face mai puțin probabil să escaladeze războiul. Aliații ucraineni au făcut presiuni pentru asigurări mai puternice pentru posibila aderare a țării la NATO la summitul alianței de luna viitoare.

Oficialii americani și europeni au urmărit îndeaproape orice indiciu că tulburările ar putea afecta vastul arsenal nuclear al Rusiei, dar au declarat că, până în prezent, nu există niciun semn al vreunui risc crescut. Multe capitale s-au săturat de amenințările repetate ale Kremlinului de a folosi armele în războiul împotriva Ucrainei, au declarat oficialii.

În Rusia, anchetatorii l-au interogat pe Serghei Surovikin, un general proeminent care a condus războiul din Ucraina din octombrie până în ianuarie, în legătură cu aceste evenimente, potrivit unei persoane familiare cu situația. Cunoscut sub numele de „generalul Armageddon” pentru luptele sale nemiloase din Siria.

Surovikin nu se află în arest, dar mișcările sale sunt restricționate, a precizat persoana respectivă. El nu a putut fi contactat pentru comentarii. CNN a relatat joi, citând documente din Dosarul Center, care investighează conducerea Rusiei, că generalul a avut o înregistrare personală la Grupul Wagner.

Un general de rang înalt din Rusia este interogat în legătură cu o revoltă care a zdruncinat regimul lui Putin

„A început o anchetă masivă”, a declarat Serghei Markov, analist politic cu legături strânse cu Kremlinul. „Toți generalii și ofițerii care au fost în contact cu Prigojin și Wagner vor fi interogați”.

Anchete mai ample au fost, de asemenea, în curs de desfășurare cu privire la aliații apropiați ai lui Șoigu, ministrul apărării, potrivit unei persoane familiare cu situația. Nu a existat nicio confirmare publică în acest sens.

O persoană din interior a descris ceea ce a numit un vid de putere în urma revoltei care l-a subminat pe Putin. Dar oficialii aliați din vest au declarat că nu se așteaptă la o remaniere iminentă care ar amenința pozițiile lui Șoigu și a șefului militar rus, generalul Valery Gherasimov. Cunoscut pentru loialitatea sa, Putin este deosebit de reticent în a înlătura susținătorii de lungă durată sub presiune.

„Pierderea de imagine pentru toți actorii implicați nu a fost depășită”, a declarat Mihail Vinogradov, șeful Comitetului de conducere al St. Petersburg Politics Foundation. „Pur și simplu nu se înțelege dacă se vor face sau nu schimbări politice și de personal. Despre represiuni în rândul forțelor de securitate, nu există absolut nicio claritate, dar nimeni nu se grăbește să le dezmintă”.

Armata a fost un grup cheie pe care Putin l-a evidențiat prin ceremonii publice în acest săptămână. El s-a adresat celor 2.500 de soldați în piața principală din interiorul Kremlinului, ținând un moment de reculegere pentru cei uciși de luptătorii Wagner în timpul marșului spre Moscova. Mai târziu, el s-a întâlnit cu ofițerii în uniformă pentru a le mulțumi pentru loialitatea lor, dar nu a mai făcut nicio mențiune despre cei care au murit.

În timpul unei opriri în Daghestan miercuri, Putin a intrat într-o mulțime de susținători adoratori, lucru pe care l-a făcut rareori de la pandemia Covid-19.

Putin a dat o notă pozitivă la un forum de afaceri joi. „Există un sentiment de încredere că, indiferent de ce se întâmplă și ce dificultăți apar, le vom depăși pe toate cu calm, în ritm și mergând înainte”, a spus el, după ce a primit ovații în picioare din partea invitaților, când a ajuns pe scenă.

Un nou sondaj de opinie a arătat că sprijinul pentru președintele rus s-a menținut constant în ciuda revoltei, în timp ce ratingul lui Prigojin s-a prăbușit. În același timp, sondajul a arătat că majoritatea rușilor susțin acum discuțiile de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina în loc să continue operațiunea militară, sugerând că sprijinul public pentru acest efort este în scădere.

În rândul elitei, revolta eșuată a unui aliat protejat de mult timp a alimentat îndoielile cu privire la controlul lui Putin. Dar unul dintre persoanele apropiate Kremlinului a declarat că o parte din aceste daune ar putea fi recuperabile, mai ales că el este legat de reprezentanți guvernamentali de rang înalt și din mediul de afaceri  prin izolarea internațională provocată de războiul său. Mulți dintre ei sunt supuși sancțiunilor americane și europene.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.