Analize

Insuflarea panicii privind posibila poluare a Mării Negre este făcută ”în mod intenționat”, susține ministrul bulgar al turismului

1 minute necesare pentru a citi articolul

Ministrul bulgar al turismului, Zariţa Dinkova, a declarat că insuflarea panicii privind posibila poluare a apelor Mării Negre după detonarea barajului Centralei Hidroelectrice Kahovka din Ucraina este făcută în mod intenţionat, transmite Rador. Dinkova a vizitat Academia Navală din Varna, pentru a se informa la faţa locului în legătură cu monitorizarea purităţii apei.

Ministrul turismului a precizat că trebuie întreprinse măsuri pentru stoparea acestor atacuri împotriva turismului de afaceri bulgar. Potrivit ministrului Dinkova, încă nu a fost înregistrată o scădere a rezervărilor turistice în Bulgaria.

„Monitorizarea apei, care se realizează la Academia Navală din Varna, este în conformitate cu cele mai înalte standarde europene”, a adăugat Dinkova.

Potrivit acesteia, datele arată că în următoarele 10 zile, nu există probabilitatea ca o eventuală poluare să ajungă la graniţa cu România. Ministrul turismului a menţionat că Dunărea este un filtru natural care ar putea elimina eventuala poluare.

„Prognoza privind puritatea apei în acest moment este extrem de bună şi nu este nevoie de panică”, a afirmat Dinkova, explicând că a discutat şi cu conducerea Inspectoratului Regional de Sănatate – Varna, de unde a primit asigurarea că, dacă este cazul, se pot face zilnic măsurători privind calitatea apei.

Directorul Academiei Navale, amiral de flotilă prof. Boian Mednikarov, a declarat că instituţia de învăţământ foloseşte date dintr-un sistem european, iar experţii au obţinut informaţii de la colegii ucraineni. În fiecare zi, se realizează modele cu o prognoză de 8-10 zile, care sunt modificate în funcţie de datele zilnice primite. „Prognoza actuală este că nu există nicio tendinţă ca masele de apă să se deplaseze spre sud”, a adăugat Mednikarov. Evaluarea Institutului de Oceanologie din Varna este similară. Ministrul Dinkova a punctat că, împreună cu echipa sa, se angajează să ofere publicului informaţii actualizate, verificate şi exacte.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.