Analize

Joe Biden, în vârstă de 80 de ani, este așteptat marți să-și anunțe candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024

2 minute necesare pentru a citi articolul

Preşedintele SUA, Joe Biden, ar urma să anunţe marţi că va candida pentru un al doilea mandat, plonjând la vârsta record de 80 de ani într-o nouă campanie feroce pentru Casa Albă – şi o potenţială revanşă împotriva lui Donald Trump. „Rămâneţi pe fază”, a declarat luni Biden reporterilor la Casa Albă, potrivit AFP, transmite News.ro.

Democratul era aşteptat să lanseze un mesaj video, la fel cum a făcut exact acum exact patru ani, când şi-a anunţat candidatura, în cele din urmă de succes, pentru a-l învinge pe Trump în 2020.

După o serie de victorii legislative importante şi lupte importante în politica externă în primii doi ani de mandat, Biden nu are un contracandidat real din interiorul Partidului Democrat. Dar este de aşteptat să se confrunte cu o examinare constantă şi acerbă din cauza vârstei sale. în condiţiile în care ar avea 86 de ani la sfârşitul unui al doilea mandat. Chiar dacă un examen medical efectuat în februarie l-a găsit „apt” pentru a îndeplini îndatoririle preşedinţiei, mulţi, inclusiv în rândul propriilor săi alegători, consideră că este prea bătrân.

Un sondaj NBC News publicat în weekend a arătat că 70 la sută dintre americani, inclusiv 51 la sută dintre democraţi, cred că nu ar trebui să candideze.

Şaizeci şi nouă la sută dintre toţi respondenţii care au spus că nu ar trebui să candideze au citat preocupările legate de vârsta sa ca fiind un motiv major sau minor.

Lui Biden îi place să răspundă la aceste îngrijorări spunând: „urmăriţi-mă” – ceea ce înseamnă că alegătorii ar trebui să se concentreze pe victoriile sale politice de acasă şi pe faptul că a reuşit să organizeze o alianţă occidentală fără precedent pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei Rusiei.

În următorul an şi jumătate, Biden ar avea toate avantajele mandatului, susţinut de un partid unit, în timp ce republicanii abia încep un sezon primar dezordonat.

Trump, în ciuda faptului că a devenit primul fost preşedinte sau preşedinte în funcţie care a fost pus sub acuzare penală – şi se confruntă cu anchete privind încercarea sa de a anula pierderea în faţa lui Biden în alegerile din 2020 – este favoritul republican copleşitor.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *