Analize

LIVE Ziua 288 de război. Rusia se pregătește pentru un lung război imperialist (ISW) / Zelenski crede în pace anul viitor / Peste 1.000 de rachete rusești au lovit rețeaua electrică din Ucraina, care încă funcționează

2 minute necesare pentru a citi articolul

Institutul american pentru studiul războiului (ISW) consideră că ultimul discurs al președintelui Vladimir Putin arată că Rusia vizează un război „lung” cu obiective „imperialiste și în continuare maximaliste”. Pe de altă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski speră în pace anul viitor. De la începutul invaziei, în februarie, forțele rusești au tras peste 1.000 de rachete asupra rețelei electrice din Ucraina, care funcționează în continuare în pofida pagubelor majore suferite.

Cele mai importante evenimente ale zilei de joi, 8 decembrie:

Ora 08:53 Ucraina a folosit drone sovietice modificate pentru a lovi baze rusești aflate la sute de kilometri de granița sa, potrivit Politico, citată de The Guardian. Detalii aici

Ora 08:46 ISW consideră că Putin pregătește Rusia pentru un lung război imperialist.

În discursul susținut de președintele rus la o reuniune a Consiliului pentru Drepturile Omului de miercuri, acesta a declarat că „operațiunea militară specială” (așa cum Kremlinul numește războiul împotriva Ucrainei) este un „proces lung” și ar trebui să aibă ca rezultat achiziționarea de noi teritorii. „Putin a făcut o paralelă favorabilă între el și țarul rus Petru I, menționând că Rusia controlează acum Marea Azov, pentru care a luptat și Petru cel Mare”, spun experții americani, citați de BBC.

„Menționarea istoriei imperiale rusești poziționează în mod deschis obiectivele actuale ale lui Putin în Ucraina ca fiind în mod clar imperialiste și încă maximaliste”, se arată în rezumat.

În plus, experții americani atrag atenția asupra primei utilizări a dronelor Shahed de fabricație iraniană în Ucraina în ultimele trei săptămâni. Armata ucraineană a declarat că armata rusă le-a folosit din nou miercuri seară pentru atacuri asupra mai multor orașe, inclusiv în regiunile Nipru, Kiev, Poltava, Jitomir și Zaporojie.

„Forțele rusești au modificat probabil dronele pentru a le folosi în condiții meteorologice mai reci și este posibil să le folosească din ce în ce mai mult în următoarele săptămâni pentru a lovi infrastructura critică ucraineană”, arată experții ISW.

Anterior, armata ucraineană a sugerat că Rusia a fost nevoită să suspende utilizarea dronelor de fabricație iraniană, deoarece acestea nu sunt potrivite pentru a fi folosite pe vreme rece. Acum, probabil, armata Rusia a reușit să rezolve această problemă.

„ISW a raportat anterior că armata rusă se bazează din ce în ce mai mult pe sistemele de fabricație iraniană din cauza epuizării arsenalului rusesc de arme ghidate cu precizie”, a scris institutul american.

Ora 08:35 Politico l-a desemnat pe Zelenski cea mai influentă personalitate a anului 2022 în Europa. Într-o declarație susținută cu această ocazie, președintele ucrainean și-a exprimat speranța că pacea va veni încă de anul viitor. „Cred că ucrainenii vor fi cei mai influenți și anul viitor, dar deja pe timp de pace”, a declarat Zelenski.

Ora 08:24 Forțele rusești au tras peste 1.000 de rachete asupra rețelei electrice din Ucraina, care funcționează în continuare în pofida pagubelor majore suferite, a declarat miercuri agenția de știri Interfax Ucraina, citând un oficial de rang înalt, potrivit The Guardian.

 

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *