Analize

LIVE Ziua 335 de război. Berlinul va trimite tancuri Leopard în Ucraina, iar SUA sunt dispuse să trimită tancuri Abrams – Der Spiegel / Demisii la vârful armatei ucrainene și în cancelaria prezidențială / Kievul așteaptă intensificarea atacurilor Rusiei în Donbas

4 minute necesare pentru a citi articolul

LIVE Cele mai importante informații ale zilei de 24 februarie privind războiul din Ucraina:

Ora 20:41 Administrația Biden a prezentat guvernului chinez dovezi potrivit cărora unele companii chineze de stat ar putea ajuta eforturile militare ale Rusiei în Ucraina, relatează agenția Bloomberg, citând surse anonime, potrivit BBC. Detalii aici.

Ora 20:12 Autoritățile germane intenționează să trimită tancurile lor de luptă principale Leopard 2 în Ucraina, precum și să permită furnizarea de tancuri către alte țări, relatează Spiegel, citând surse, potrivit BBC. Detalii aici.

Ora 19:55 Parlamentul german va dezbate miercuri problema controversată a posibilei trimiteri de tancuri Leopard în Ucraina, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 19:34 Rusia are „suficiente” arme și artilerie, iar noi echipamente militare sunt pe drum, a declarat Dmitri Medvedev, a susținut șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, relatează Sky News. Detalii aici.

Ora 18:36 Oficiali americani și occidentali îndeamnă Ucraina să își mute atenția de la lupta brutală, care durează de luni de zile, din orașul Bahmut din estul țării și să prioritizeze în schimb o potențială ofensivă în sud, folosind un stil diferit de luptă care să profite de noile echipamente militare în valoare de miliarde de dolari angajate recent de aliații occidentali, au declarat pentru CNN oficiali americani și ucraineni. Detalii aici.

Ora 17:26 Administrația Biden, contrar poziției sale anterioare, înclină să transfere Ucrainei un număr încă nespecificat de tancuri Abrams, pentru a depăși obiecțiile Germaniei privind furnizarea de tancuri germane Leopard 2, relatează Wall Street Journal, citând surse americane anonime, potrivit BBC. Detalii aici.

Ora 16:27 Kievul a propus Minskului un pact de neagresiune, în contextul în care posibilitatea unei implicări în Războiul rus din Ucraina a Belarusului – singurul aliat al Rusiei în Europa – îngrijorează atât Moscova, cât şi comunitatea internaţională, dezvăluie preşedintele belarus Aleksandr Lukaeşnko, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 15:38 Kremlinul a avertizat cu privire la deteriorarea în continuare a relaţiilor ruso-germane dacă Berlinul va livra tancuri de luptă Leopard Ucrainei, în momentul când presiunea creşte asupra Germaniei pentru a autoriza trimiterea acestor blindate, informează marţi DPA şi France Presse. Detalii aici.

Ora 14:30 Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat marţi aliaţii să accelereze livrările de arme grele şi mai avansate către Ucraina pentru a respinge forţele ruse, exprimându-şi de asemenea încrederea că o decizie privind trimiterea de tancuri de luptă Kievului va veni în curând, relatează Reuters. Stoltenberg s-a exprimat la Berlin alături de noul ministru german al apărării Boris Pistorius, care a spus că guvernul său va acţiona rapid în legătură cu tancurile dacă s-ar găsi un consens.

Ora 11:12: A treia demisie la vârf în Ucraina: procurorul general adjunct Simonenko a fost înlăturat din funcție în urma unui scandal legat de o călătorie în străinătate

Ora 11:10: Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Viaceslav Șapovalov, a transmis o scrisoare de demisie pe 24 ianuarie, în urma scandalului privind achizițiile publice care a zguduit Ucraina, potrivit Kyiv Independent. Reamintim că presa ucraineană a relatat pe 21 ianuarie că Ministerul Apărării achiziționează unele alimente pentru armată la prețuri de două-trei ori mai mari decât cele din magazinele alimentare din Kiev. Citește aici mai multe detalii

Ora 09:35 Deciziile care subminează drepturile comunităţii naţionale maghiare vor face ca în perioada următoare pentru Ungaria să devină dificilă luarea unor decizii care înseamnă sacrificii pentru sprijinirea Ucrainei, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, luni, la Bruxelles, relatează MTI.

Ora 09:24. Statul Major General al Ucrainei a anunțat că Rusia a pierdut 122.170 de soldați în Ucraina.

Ora 09:20: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret de demitere a adjunctului șefului de cabinet al președintelui, Kirilo Timoșenko, transmite Kyiv Independent. Potrivit Ukrainska Pravda, se așteaptă ca acesta să fie înlocuit de Oleksi Kuleba, actualul guvernator al regiunii Kiev.

Ora 08:30: Comandantul grupului de trupe „Tavria”, generalul ucrainean de brigadă Oleksandr Tarnavski, susţine că invadatorii ruși au minat în mod activ teritoriile temporar ocupate. Militarul a precizat că aproape 900.000 de hectare de teren au fost minate de ruşi doar în zonele eliberate deja din regiunile sudice Herson și Mikolaiv, potrivit RBC.

Ora 08:10: ONU transmite că cel puțin 18.483 de victime civile în Ucraina din cauza războiului Rusiei, potrivit Kyiv Independent. Potrivit agenției ONU pentru drepturile omului, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a provocat moartea a cel puțin 7.068 de civili și rănirea a cel puțin 11.415 de civili în perioada 24 februarie – 22 ianuarie. Agenția a raportat că cifrele reale sunt probabil considerabil mai mari.

Ora 07:30: Kievul se așteaptă ca bătălia pentru Donbas să se intensifice în februarie-martie, pe fondul încercării disperate a Rusiei de a cuceri regiunea. Forțele rusești își vor intensifica probabil ofensiva în estul Ucrainei în lunile următoare, a declarat adjunctul șefului serviciilor de informații militare Vadim Skibițki, potrivit presei ucrainene.

Skibitsky a adăugat că trupele rusești se confruntă cu presiuni din partea Kremlinului pentru a captura întreaga regiune Donețk până în martie.

La aproape 11 luni de la invazia sa la scară largă, Rusia a început să schimbe tactica – bazându-se pe grupuri de asalt de 140 până la 160 de persoane – în loc să avanseze cu batalioane, mult mai mari ca mărime, a spus Skibitsky.

Forțele rusești lansează „lovituri puternice de artilerie” pentru a „distruge complet” apărarea ucraineană, „val după val”, potrivit lui Skibitsky.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.