Analize

Loviturile SUA și Marii Britanii asupra rebelilor Houthi din Yemen ar fi ucis 11 persoane / Rebelii anunță că își vor intensifica operațiunile militare

1 minute necesare pentru a citi articolul

Lovituri aeriene efectuate de SUA și Marea Britanie au lovit orașe portuare și orașe mici din vestul Yemenului, provocând moartea a cel puțin 11 persoane și rănirea a 14, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului recunoscut internațional al Yemenului pentru agenția de presă Reuters, transmite The Guardian.

Comandamentul Central al SUA (Centcom) a declarat că a efectuat șase lovituri luni, afirmând că a distrus o navă submarină fără pilot și 18 rachete anti-navă în zonele controlate de Houthi.

„Aceste arme reprezentau o amenințare iminentă la adresa navelor comerciale și a navelor marinei americane din regiune”, a precizat Centcom în declarația sa, adăugând că loviturile au fost efectuate pentru „a proteja libertatea de navigație și a face apele internaționale mai sigure”.

Atacurile Houthis din Marea Roșie au perturbat transportul maritim global, obligând firmele să se reorienteze către călătorii mai lungi și mai costisitoare în jurul Africii de Sud, alimentând în același timp temerile că războiul dintre Israel și Gaza s-ar putea extinde și destabiliza întregul Orient Mijlociu.

În ciuda represaliilor din partea SUA, a Regatului Unit și a altor parteneri de coaliție, Houthis și-au intensificat campania de atacuri asupra navelor comerciale pe una dintre cele mai aglomerate rute de transport maritim din lume.

Purtătorul de cuvânt al armatei houthi, Yahya Sarea, a declarat marți că grupul își va intensifica operațiunile militare în timpul lunii sfinte islamice a Ramadanului, în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza.

Sarea a mai spus că „nava americană Pinocchio” a fost ținta unor rachete în Marea Roșie. În declarația sa, Centcom a precizat că rachetele „nu au avut impact asupra navei și nu au fost raportate răniți sau pagube”.Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.