Analize

mai mulți tineri și mai multe femei în cabinetul condus de Pedro Sanchez

1 minute necesare pentru a citi articolul

Premierul socialist spaniol Pedro Sanchez a efectuat o remaniere majoră a guvernului său sâmbătă, în care a crescut astfel numărul femeilor şi al parlamentarilor tineri, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Aproape două treimi din portofoliile guvernamentale sunt conduse acum de femei. Potrivit lui Sanchez, prin această remaniere el urmăreşte să profite cât mai mult de ”marea oportunitate” reprezentată de fondurile pe care ţara sa le va accesa prin planul european de relansare post-pandemie, Spania fiind una dintre principalele beneficiare ale acestuia.

Ziarul La Vanguardia a descris remanierea drept un ”seism politic”. Principala schimbare este numirea lui Nadia Calvino în postul de prim-viceprim-ministru, ea înlocuind-o pe mult mai stângista Carmen Calvo.

Nadia Calvino, care anul trecut a eşuat în încercarea de a deveni şefă a Eurogrupului, îşi păstrează şi postul de ministru al economiei în guvernul minoritar format din Partidul Socialist (PSOE) şi formaţiunea de stânga Unidas Podemos.

Văzută drept o susţinătoare a unei abordări economice mai liberale, Nadia Calvino a avut adesea confruntări de opinie cu Unidas Podemos. Prin promovarea ei, Sanchez doreşte să evidenţieze importanţa reconstrucţiei economice post-pandemie, notează publicaţia El Pais.

O schimbare notabilă este şi plecarea lui Arancha Gonzalez Laya de la conducerea Ministerului de Externe, ea fiind înlocuită de Jose Manuel Albares, fost ambasador în Franţa. Arancha Gonzalez a fost criticată mai ales în timpul recentei crize provocate de valul masiv de migranţi care au pătruns dinspre Maroc în enclava Ceuta.

Remanierea este percepută însă şi ca o încercare a lui Sanchez de a creşte popularitatea partidului său, slab cotat în sondaje.

Sursa foto: Pedro Sanchez / Facbook

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *