Analize

„Majoritatea liderilor europeni nu au relații cordiale cu Israelul și atunci căutăm politicieni de genul lui George Simion” – comentatorul politic israelian Cellu Rozenberg

2 minute necesare pentru a citi articolul

Întâlnirea dintre liderul partidului AUR, George Simion, și ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, la care a asistat și liderul coloniștilor evrei din Cisiordania, Yossi Dagan, a provocat reacții critice atât în România, cât și în Israel. Cum se explică această întâlnire cu liderul unui partid considerat extremist în Israel, cu manifestări de antisemitism?

„Cred că întâlnirea este o continuare a politicii de apropiere a unor miniștri și chiar a prim ministrului Benjamin Netanyahu de conducători și partide populiste de gen fascist. Majoritatea conducătorilor din Europa nu agreează acest fenomen destul de nou, iar relațiile cu Israelul nu sunt prea cordiale. Și atunci, căutăm politicieni de genul lui George Simion care sprijină politica populistă a partidului Likud al lui Netanyahu și a ultra-naționaliștilor de genul lui Dagan”, explică în exclusivitate pentru G4Media comentatorul politic la Ha’aretz și istoricul Cellu Rozenberg.

Dar acest contact nu este singular între guvernul actual de dreapta/extrema dreaptă/ultra-ortodocși de la Ierusalim. Guvernul Netanyahu are relații cordiale cu partidele dreptei populiste și radicale din Ungaria, Polonia și Italia, precum și cu Partidul Republican din Statele Unite, în pofida unor atitudini antisemite în sânul acestor partide.

„Apropierea este inerentă, atât timp cât alții nu vor să colaboreze. Partidul Republican din SUA nu este un monolit. Legăturile dintre guvernul de la Ierusalim și Republicani sunt bazate pe sprijinul aproape total al acestui partid pentru politica extremei drepte din Israel, mai ales al fundamentaliștilor creștini evanghelici. Antisemitismul în creștere din Statele Unite este neglijat de guvernul Netanyahu și asta este chiar o prostie”, spune Cellu Rozenberg.

Toate aceste contacte cu dreapta populistă și extremă din Europa și Statele Unite au loc pe fondul unui fiasco din politica de normalizare a relațiilor dintre Israel și statele arabe, când scurgerea de informații privind o întâlnire secretă la Roma între ministrul de externe Eli Cohen și omoloaga sa din Libia, Najla Mangoush, a provocat un scandal diplomatic imens. Mangoush a fost destituită din funcție și s-a refugiat în Turcia, iar în Libia au avut loc proteste violente împotriva Israelului.

„Se spune că gura bate fundul, iar povestea cu Libia este exemplul cel mai concludent. Cu toate acestea, legăturile secrete cu statele arabe vor continua, pentru că aceste țări vor continua, din multe motive, mai ales legăturile cu Statele Unite. Aceste legături nu sunt o surpriză pentru că au existat de mult și vor continua să existe. Pentru clauza națiunii celei mai favorizate facem totul!” conchide Cellu Rozenberg.

Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.