Analize

Marea Britanie a insistat asupra faptului că Insulele Falkland sunt britanice, după ce Argentina a rupt un acord de cooperare și a făcut presiuni pentru discuții privind suveranitatea insulelor (BBC)

1 minute necesare pentru a citi articolul

În 2016, ambele părți au convenit să nu fie de acord cu privire la suveranitatea Insulelor Falkland în favoarea îmbunătățirii relațiilor. Argentina s-a retras din pact săptămâna aceasta și l-a informat pe ministrul britanic de externe James Cleverly.

Insulele Falkland au făcut obiectul unui război sângeros în 1982, când Argentina a încercat să revendice teritoriul. Ca răspuns, ministrul Cleverly a scris pe Twitter: „Insulele Falkland sunt britanice. Locuitorii insulelor au dreptul de a-și decide propriul viitor – au ales să rămână un teritoriu de peste mări al Regatului Unit care se autoguvernează”.

Acordul din 2016 dintre Argentina și Regatul Unit s-a angajat să „îmbunătățească cooperarea în ceea ce privește problemele de interes comun din Atlanticul de Sud”.

Ministrul Cleverly a fost informat despre această decizie de către omologul său argentinian Santiago Cafiero atunci când cei doi s-au întâlnit la summitul G20 din India, la începutul acestei săptămâni. Cafier a solicitat discuții privind suveranitatea Insulelor Falkland, cunoscute în Argentina sub numele de Malvine.

Ministrul britanic pentru Americi, David Rutley, a declarat că este o „decizie dezamăgitoare”, după ce a avut o „vizită constructivă” la Buenos Aires. „Argentina a ales să se îndepărteze de un acord care a adus alinare familiilor celor care au murit în conflictul din 1982”, a spus el.

Insulele Falkland sunt un teritoriu britanic de peste mări situat în sud-vestul Oceanului Atlantic. Argentina revendică de mult timp suveranitatea asupra insulelor. Argentina a invadat în 1982 în încercarea de a-și revendica suveranitatea și a declarat că a moștenit Insulele Falkland de la Spania în anii 1800.

A urmat un război scurt, dar aprig, care a durat 74 de zile, soldat cu 655 de victime argentiniene, 255 britanice și trei din Insulele Falkland, înainte ca forțele britanice să recâștige controlul la 14 iunie 1982.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *